Ruski predsednik Medvedjev je svoje mnenje o vladajoči stranki in opoziciji objavil v svojem videoblogu. Foto: Reuters
Ruski predsednik Medvedjev je svoje mnenje o vladajoči stranki in opoziciji objavil v svojem videoblogu. Foto: Reuters

"Na določeni točki je naše politično življenje začelo kazati simptome stagnacije," je dejal Medvedjev na svojem videoblogu, ki ga objavlja občasno. "In stagnacija je prav tako škodljiva za vladajočo stranko kot za opozicijske sile," je dodal.

Se ponavlja Brežnjeva era?
Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, ruski zgodovinarji z besedo stagnacija pogosto opisujejo politične razmere v Kremlju v zadnjih letih vladavine Leonida Brežnjeva, ko je Sovjetska zveza začela izgubljati status supersile.

"Če opozicija nima niti najmanjše možnosti za zmago na poštenih volitvah, oslabi in postane obrobna," opozarja Medvedjev. "Če vladajoča stranka nima možnosti, da vsake toliko časa izgubi, sčasoma 'porjavi' in oslabi, tako kot katerikoli živ organizem, ki se ne premika," dodaja.

Ruski predsednik je videoblog objavil pred torkovim nagovorom obeh domov ruskega parlamenta, v katerem bodo analitiki iskali namige, ali se bo Medvedjev na volitvah leta 2012 potegoval še za en predsedniški mandat.

Medvedjev pripravlja konkurenco Enotni Rusiji?
Po poročanju ruskih medijev bo Medvedjev sporočilo z bloga prinesel na sestanek z vodji največjih političnih strank, vključno z vladajočo Enotno Rusijo. Medvedjev, ki velja za bolj liberalnega od svojega predhodnika in zdajšnjega premierja Vladimirja Putina, se še ni izrekel glede kandidature na volitvah čez dve leti. Na njih bi lahko nastopil tudi Putin, ki mu ustava omogoča kandidaturo za tretji mandat.

Izjave na blogu so najostrejše kritike Medvedjeva na račun Enotne Rusije, ki se je pred desetletjem oblikovala okoli Putina in od takrat vztraja na oblasti. "Povečati moramo raven politične konkurence," je še dejal Medvedjev.