Ruski predsednik je zatrdil, da ne bodo dovolili zunanjim dejavnikom ali pritiskom, da bi spremenili strateško pot Rusije. Foto: EPA
Ruski predsednik je zatrdil, da ne bodo dovolili zunanjim dejavnikom ali pritiskom, da bi spremenili strateško pot Rusije. Foto: EPA
Ruski vojaki v Gruziji
Zaradi gruzijskega napada na Južno Osetijo in ruskega posredovanja so odnosi med Moskvo in Tbilisijem dosegli najnižjo točko po koncu hladne vojne. Foto: EPA

Dmitrij Medvedjev je na srečanju nevladnih organizacij v Kremlju dejal, da vloga zveze Nato v konfliktu kaže na potrebo po oblikovanju nove varnostne strukture, v katero bi bila vključena tudi Rusija. Po njegovem mnenju je Nato otrok hladne vojne, ki je obtičal v tedanjem razmišljanju.

Kljub napetim odnosom z Gruzijo je Medvedjev obljubil, da bo Moskva storila vse, kar je v njeni moči za ponovno vzpostavitev dobrih odnosov s Tbilisijem. "Propaganda, ki je spremljala kampanjo gruzijskega vojaškega režima, je igrala negativno vlogo. A verjamemo v zdravo pamet Gruzijcev in storili bomo vse, da znova vzpostavimo normalne, človeške odnose," je zatrdil.

"Pot v preteklost nima smisla"
Glede trditev zahodnih držav, pri čemer prednjačijo predvsem ZDA, da Rusija drsi na pot osame, je Medvedjev dejal, da "nas dejansko porivajo na pot, ki ne temelji na razvitem in civiliziranem partnerstvu z drugimi državami, temveč na avtonomnem razvoju, za gluhimi stenami, za železno zaveso". To po njegovih besedah ni pot Rusije, saj ni smisla, da se gre v preteklost.

Ruski predsednik je govoril dan po tem, ko je ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice ostro napadla Rusijo in jo obtožila, da jo njena politika vodi v samovsiljeno osamo in mednarodno nepomebnost. Hkrati je Evropo pozvala, da se upre, po njenih besedah, ruski zastraševalni taktiki, ki vključuje zastarelo razkazovanje vojaške sile.

Nato: Partnerstvo ni provokacija
Na obtožbe Medvedjeva so se že odzvali v severnoatlanstkem zavezništvu. Tiskovni predstavnik James Appathurai je zanikal, da bi Nato izzval konflikt v Gruziji. "V partnerstvu ni ničesar provokativnega, kot tudi ni ničesar provokativnega v promociji demokratičnih reform, gospodarskih reform in v podpori državi pri njenem približevanju evroatlantski skupnosti," je ruskemu predsedniku odgovoril Appathurai.

G. V.