Mehičani zahtevajo kaznovanje odgovornih za izginotje študentov. Foto: Reuters
Mehičani zahtevajo kaznovanje odgovornih za izginotje študentov. Foto: Reuters
Mehika
Nasilje še vedno ostaja eden glavnih problemov Mehike. Foto: EPA

Študentje pedagoške fakultete so izginili 26. septembra, potem ko so policisti in oboroženi neznanci streljali na njihov avtobus, s katerim so se peljali v mesto Iguala v zvezni državi Guerrero na jugu Mehike na protestni shod za pravice učiteljev na podeželju. Konec tedna so na tem območju našli množično grobišče z ožganimi in razkosanimi trupli, za katera se bojijo, da pripadajo 43 izginulim študentom.

"Mehika je hujša od koncentracijskega taborišča. Nikoli si nisem mislil, da bom videl nekaj tako groznega," je dejala 56-letna učiteljica Mariela Lopez, ki se je udeležila protesta v Ciudad de Mexicu. Udeleženci protesta so nosili podobe pogrešanih študentov in napise, ki so vlado obtoževali odgovornosti za njihovo usodo.

Na shodu v prestolnici Guerrera Chilpancingu so protestniki zaprli cestno povezavo med Ciudad de Mexicom in obalnim letoviškim mestom Acapulco. Generalni tožilec v Guerreru Inaky Blanco je v nedeljo dejal, da so iz množičnega grobišča izkopali 28 trupel, od katerih bi lahko nekatera pripadala pogrešanim študentom.

Politiki povezani s kriminalci
Mehiški predsednik Enrique Pena Nieto je v ponedeljek obljubil, da bodo identificirali storilce in jih pripeljali pred sodišče. V povezavi z nasilnimi incidenti v Guerreru so do zdaj prijeli okoli 22 krajevnih policistov, medtem ko je župan mesta Iguala pobegnil, potem ko so ga osumili povezav s kriminalnim podzemljem. Oblasti preiskujejo tudi vodjo varnosti v mestu.

Protestniki so zahtevali odstop guvernerja Guerrera in zvezno vlado pozivali, da kaznuje politike, ki jih povezujejo s kriminalnimi združbami. "Prepričan sem, da se taka grozodejstva dogajajo, kjer ljudje na oblasti menijo, da bodo imeli vedno moč in bodo nedotakljivi," je na protestih dejal 23-letni študent Marco.

Pena Nieto je ob prevzemu oblasti pred dvema letoma obljubil konec nasilju, ki je od leta 2007 zahtevalo okoli 100.000 življenj. Čeprav se je število umorov res zmanjšalo, pa je Mehika zdaj priča porastu drugih kriminalnih dejanj, kot so ugrabitve in izsiljevanja.