Mehiko v zadnjem letu prepreda trgovina z mamili. Foto: EPA
Mehiko v zadnjem letu prepreda trgovina z mamili. Foto: EPA

Enajst trupel so našli v predmestju mesta Merida na polotoku Jukatan, enega pa v mestu Buctzotz, ki je od Meride oddaljen 70 kilometrov. Po besedah državnega tožilca Joseja Guzmana umori niso povezani z načrtno destabilizacijo Mehike, ampak gre za incident, ki je po vsej verjetnosti povezan s trgovino z mamili.

Še pred kratkim je Merido sicer obiskal mehiški predstavnik za državno varnost, ki je ugotovil, da se mesta in njegove okolice vojna med preprodajalci mamil še ni dotaknila, a, kot kaže, je miru konec. Poleg omenjenih 12 trupel so na polotoku Jukatan odkrili še štiri žrtve sporov med mamilarskimi karteli.

Mehika v primežu trgovine z mamili
Mehika je prepredena z mamilarskimi mafijskimi tolpami, ki obvladujejo državo in so samo letos krive za več kot 2.700 žrtev. Število nasilnih dejanj se je povišalo, ko je predsednik Felipe Calderon, ki je na oblasti od leta 2006, napovedal akcijo proti preprodajalcem mamil in na ulice poslal 36.000 vojakov.

Vendar pa Calderonova politika ni obrodila sadov, kar nakazujejo številne žrtve, povečalo pa se je tudi število ugrabitev v državi. V prvi polovici letošnjega leta je bilo ugrabljenih že 323 ljudi, s čimer je Mehika prehitela Irak in Kolumbijo.

B. T.