El Chapo je znova v zaporu Altiplano, od koder je julija lani že pobegnil. Foto: Reuters
El Chapo je znova v zaporu Altiplano, od koder je julija lani že pobegnil. Foto: Reuters
Joaquin El Chapo Guzman
Po krvavi akciji so ga aretirali v petek. Foto: Reuters

Postopek bi lahko trajal več mesecev, a naj bi ga mehiške oblasti skušale pospešiti.

Dva dni po spektakularnem prijetju Guzmana, ki je bil aretiran v svoji hiši v mestu Los Mochis v državi Sinaloa, so iz urada mehiškega državnega tožilca sporočili, da so predstavniki mehiškega Interpola odšli v zapor Altiplano, kjer mu bodo izročili "dva naloga za aretacijo s ciljem njegove izročitve". Mehika je lani od ZDA prejela zahtevo za njegovo izročitev na podlagi številnih obtožb, od trgovine z mamili do umorov. Obtožen je v več ameriških zveznih državah, chicaška kazenska komisija pa je Guzmana leta 2013 imenovala celo za "državnega sovražnika številka ena".

Guzman se lahko pritoži
Odločitev o izročitvi 58-letnega El Chapa ZDA pomeni preobrat v politiki mehiškega predsednika Enriqueja Pene Nieta, ki je do njegovega zadnjega pobega iz zapora julija lani zavračal njegovo izročitev ZDA. Postopek je dolg, njegov odvetnik pa je napovedal oster pravni boj, če bo treba, tudi do vrhovnega sodišča. Potem ko bo zunanje ministrstvo izdalo odločbo o njegovi izročitvi ZDA, se namreč Guzman nanjo lahko pritoži.

Guzman je po petkovi aretaciji zaprt v istem zaporu Altiplano blizu mehiške prestolnice, kot je bil do 11. julija lani, ko je zbežal po prodoru, ki ga je izkopal iz svoje celice. Pred tem je iz zapora, domnevno v košari za perilo, zbežal tudi leta 2001. Ko so ga februarja leta 2014 prijeli, je predsednik Pena Nieto trdil, da bo El Chapo zaporno kazen prestajal v Mehiki, a si je zdaj očitno premislil.

Kako sta povezana Penn in Kate del Castillo?
Mehiško državno tožilstvo sicer želi zaslišati tudi ameriškega igralca Seana Penna zaradi njegovega oktobrskega srečanja z Guzmanom, pa tudi mehiško igralko Kate del Castillo, ki je omogočila srečanje. Ameriška revija Rolling Stone je namreč v soboto objavila intervju, ki ga je Guzman opravil s Pennom v Mehiki in med katerim sta se pogovarjala o snemanju filma o Guzmanovem življenju. Čeprav je Penn njuno srečanje skušal ohraniti v tajnosti, naj bi ravno to srečanje pomagalo oblastem izslediti vodjo kartela Sinaloa.