Številni prestrašeni Mehičani bodo noč preživeli na prostem. Foto: Reuters
Številni prestrašeni Mehičani bodo noč preživeli na prostem. Foto: Reuters
Potres
Poškodovano letališče v mehiški prestolnici, 1.000 kilometrov proč od epicentra potresa. Foto: Reuters
Mehiko stresel najmočnejši potres v sto letih

Po najnovejših podatkih je umrlo najmanj 34 ljudi, o žrtvi poročajo tudi iz sosednje Gvatemale. Gmotna škoda je velika.

Epicenter potresa, najmočnejšega v zadnjih 100 letih, je bil 87 kilometrov jugozahodno od kraja Pijijiapan v zvezni državi Chiapas na globini 19 kilometrov. Po navedbah mehiškega seizmološkega inštituta bi bil to lahko najmočnejši potres, ki so ga doslej zaznali na tem območju, poroča BBC. Deset ljudi je umrlo v zvezni državi Oaxaca, trije v zvezni državi Chiapas, dva pa v sosednji zvezni državi Tabasco. Med njimi je dojenček, ki je umrl, ker zaradi izpada elektrike ni deloval aparat za umetno dihanje. En otrok je umrl, ko se je zaradi potresa porušil zid. Smrtno žrtev so potrdili tudi v sosednji Gvatemali.

Potres je čutilo 50 milijonov ljudi
Oblasti so takoj po potresu izdale opozorila pred cunamijem za Mehiko, Gvatemalo, Salvador, Kostariko, Nikaragvo, Panamo in Honduras. Svarijo, da bi lahko valovi cunamija dosegli višino treh metrov. Za zahodno obalo ZDA oblasti niso izdale opozorila pred cunamijem.

Skupno je potres čutilo okoli 50 milijonov ljudi, je povedal mehiški predsednik Enrique Nieta in dodal, da gre za najmočnejši potres na tem območju po letu 1932. "Tveganje za cunami za območje zvezne države Chiapas ne predstavlja velikega tveganja, to ni naša glavna skrb," je še dejal Nieto v pogovoru za televizijsko postajo Televisa in dodal, naj bodo državljani zaradi popotresnih sunkov previdni. V večini šol v osrednji in južni Mehiki so pouk odpovedali, da bi lahko ocenili škodo.

Za zdaj so zaznali več deset popotresnih sunkov, najmočnejši med njimi je imel magnitudo 6,1. Ameriška pristojna agencija je sporočila, da je bil potres z močjo 8,1 magnitude, mehiške oblasti pa, da je bil še močnejši, in sicer 8,2 magnitude.

Tla so se močno stresla tudi v Ciudadu de Mexico
Potres so čutili tudi v 1.000 kilometrov oddaljeni mehiški prestolnici, kjer so ljudje v strahu v pižamah stekli na ulice. Samo v prestolnici je brez elektrike ostalo več kot milijon ljudi. "Bilo je grozno," je dogajanje opisala 35-letna Lililana Villa iz prestolnice, ki jo je potres ujel sredi spanja. V paniki je samo v pižami stekla na ulico. "Mislila sem, da se bo vse podrlo."

Potres so čutili tudi v sosednji Gvatemali, kjer so zaznali magnitudo 7,7, po navedbah gvatemalskega predsednika Jimmyja Moralesa pa zdaj pregledujejo stanje po potresu. Morales je državljane pozval, naj ostanejo mirni.

Mehiko stresel najmočnejši potres v sto letih