Zakonca Trump med obiskom v Portoriku. Foto: Reuters
Zakonca Trump med obiskom v Portoriku. Foto: Reuters

Kot je dejala, sta s predsednikom Donaldom Trumpom na lastne oči videla, kako sočutni so ameriški državljani, in pozvala, da je njihova pomoč še vedno potrebna.

Ameriška prva dama je videonagovor posnela v sodelovanju z zvezno agencijo za krizne razmere. Kot smo poročali, je Ameriške Deviške otoke, Portoriko in celinski del ZDA v preteklih mesecih prizadelo več uničujočih orkanov.

Ameriška administracija je bila sicer deležna ostrih kritik zaradi odziva po opustošenju orkana Maria v Portoriku, ki ga je razdejal septembra in vzel 16 življenj, brez električne oskrbe je ostal tako rekoč ves otok, več tisoč ljudi pa je ostalo brez doma. Trump je takrat na Twitterju zapisal, da je otok po orkanu v velikih težavah, in hkrati poudaril, da je treba rešiti milijarde dolarjev dolga do bank na Wall Streetu, ni pa spregovoril, kako bodo reševali posledice orkana na otoku, niti ni govoril o tem, kako bi Portoriko lahko dolg poravnal. Portoriške oblasti so mu očitale premajhno in prepočasno pomoč.

Zakonca Trump sta potem v začetku oktobra obiskala Portoriko. Trump je takrat pohvalil odziv svoje administracije, portoriške oblasti pa oštel.