Protesti proti vojaški hunti v Mjanmaru (Burmi) so se iz Jangona preselili tudi v druge države. Foto: EPA
Protesti proti vojaški hunti v Mjanmaru (Burmi) so se iz Jangona preselili tudi v druge države. Foto: EPA
Mjanmar izpustil priprte menihe

Iz Jongona so odpeljali najmanj osem tovornjakov zapornikov, čez noč pa naj bi aretirali najmanj 25 menihov, poroča BBC. Množice menihov zato bežijo iz največjega mjanmarskega mesta. Večina jih skuša mesto zapustiti na vlakih, saj jih vozniki avtobusov ne želijo odpeljati na varno iz strahu, da jim ne bi dovolili dotočiti goriva.

Medtem ko svet pričakuje Gambarijevo poročilo o njegovih pogovorih v Mjanmaru, je hunta iz zapora izpustila 80 menihov in 149 redovnic ter pet novinarjev. Po izpustitvi so povedali, da so z njimi slabo ravnali in jih poniževali.

Posebni odposlanec Gambari se je med obiskom V Mjanamru sestal tako z voditeljico opozicije Aung San Su Či kot najvišjimi vojaškimi voditelji, svoje mnenje pa bo najprej zaupal generalnemu sekretarju ZN-a Ban Ki Munu in varnostnemu svetu.

EU z ostrejšimi sankcijami
Zaradi nasilnega zatrtja mirnih demonstracij v Mjanmaru bo EU zaostril že obstoječe sankcije proti vojaški hunti. Države članice evropske povezave so se dogovorile, da bodo na že obstoječ seznam ljudi in institucij, ki ne morejo dobiti vize, so jim zamrznili premoženje ali proti njim uvedli trgovinske sankcije, dodali nova imena.

Mjanmar izpustil priprte menihe