Venezuela je bila članica Mercosurja od leta 2012, napetosti med Caracasom in skupino pa so narasle po zamenjavi oblasti v Argentini in Braziliji. Foto: Reuters
Venezuela je bila članica Mercosurja od leta 2012, napetosti med Caracasom in skupino pa so narasle po zamenjavi oblasti v Argentini in Braziliji. Foto: Reuters

Ustanovne članice Mercosurja Argentina, Brazilija, Paragvaj in Urugvaj so sprejele odločitev, da prekličejo članstvo Venezuele, ki je v hudi gospodarski krizi. Venezuela je bila polna članica skupine od leta 2012.

Septembra je namreč Mercosur venezuelskemu predsedniku Nicolásu Maduru postavil trimesečni rok za spoštovanje človekovih pravic in svobode medijev v Venezueli. Skupina Venezueli očita, da v svojo zakonodajo ni vključila ključnih pravil glede trgovanja in človekovih pravic, poroča BBC. Caracas sicer sporoča, da so nekatera izmed teh pravil v nasprotju z domačo zakonodajo.

Država z največjimi naftnimi zalogami na svetu se poleg gospodarske spoprijema tudi s politično krizo. Opozicija želi namreč zrušiti Madura. V zadnjih letih so venezuelske oblasti aretirale na stotine opozicijskih aktivistov, omejevale so tudi svobodo medijev, država pa se ob tem spopada s pomanjkanjem hrane in zdravil, poroča Al Džazira. Venezuela naj bi imela najvišjo inflacijo na svetu, a po poročanju Al Džazire podatki za leto 2016 še niso objavljeni. Vlada medtem obtožuje ZDA in domačo elito za poskuse destabiliziranja države.

Caracas: Gre za nično dejanje
Venezuela izključitve ne priznava. Zunanja ministrica Delcy Rodríguez je tako petkovo odločitev označila za poskus državnega udara. Zavrnila je trditev, da se Venezueli ni uspelo prilagoditi pravilom Mercosurja. "Venezuela ne priznava ničnega dejanja, ki so v skladu z zakonom džungle izvedli predstavniki, ki uničujejo Mercosur," je sporočila na družbenem omrežju Twitter.

Po letu 2015 so napetosti med Venezuelo in drugimi članicami Mercosurja narasle, ko sta v Argentini in Braziliji levičarska voditelja zamenjala desnosredinska voditelja. Letos je skupina tudi preprečila Venezueli, da prevzame rotirajoče predsedstvo skupini.