Čez mejo se ponovno zgrinja na tisoče ljudi, ki doma ne morejo kupiti niti osnovnih potrebščin. Foto: Reuters
Čez mejo se ponovno zgrinja na tisoče ljudi, ki doma ne morejo kupiti niti osnovnih potrebščin. Foto: Reuters

Mejo na mostu med krajema Tachira v Venezueli in Cucuta v Kolumbiji so odprli dan prej, kot so sprva napovedali. S tem so se želeli izogniti preveliki množici ljudi, so sporočili uradniki. Meja naj bi bila po pričakovanjih odprta tudi danes.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je mejo zaradi napada pripadnikov kolumbijske paravojaške skupine na venezuelsko vojaško patruljo, v katerem so bili ranjeni trije ljudje, zaprl avgusta lani.

Hudo pomanjkanje osnovnih potrebščin
Venezuela se spopada s hudo gospodarsko krizo zaradi padca cen nafte, ki je glavni vir njenih proračunskih sredstev. Po navedbah zasebnega javnomnenjskega inštituta Datanalisis skoraj 80 odstotkov osnovnih življenjskih potrebščin, kot so riž, sladkor ali toaletni papir, pa tudi zdravil, v državi ni mogoče dobiti. Državo pesti tudi visoka inflacija, za letos Mednarodni denarni sklad (IMF) napoveduje celo 720-odstotno inflacijo.

Maduro je v torek sprejel nov ukrep za spopadanje s kritičnim pomanjkanjem življenjskih potrebščin. Vojski je namreč poveril nadzor nad zalogami hrane in zdravil, nadzorovala pa bo tudi vseh pet najpomembnejših pristanišč v državi.