Ena izmed protestnic zatika vrtnice na policijski avtomobil. Foto: Reuters
Ena izmed protestnic zatika vrtnice na policijski avtomobil. Foto: Reuters

Več mesecev trajajoče merjenje moči med sindikati in vlado se torej nadaljuje. Tokratni protest, ki ga je policija sicer v sredo sprva prepovedala, a nato popustila, spremljajo poostreni varnostni ukrepi, za red skrbi več kot 2.000 policistov.

Policija aretirala 85 ljudi
Ti so na osrednjem prizorišču - Place de la Bastilie - aretirali 85 ljudi, ki so nosili potencialno nevarne predmete. Podoben shod se je prejšnji teden sprevrgel v nasilne izgrede, ko je več sto zamaskirancev napadlo policiste, ki so morali uporabiti vodne topove in solzivec. Ranjenih je bilo okoli 40 ljudi, več deset pa so jih aretirali.

Reforma za znižanje brezposelnosti
Francoska socialistična vlada pod vodstvom premierja Francoisa Hollanda si prizadeva za sprejetje reforme trga dela, da bi znižala visoko stopnjo brezposelnosti, ki vztraja pri 10 odstotkih. Kritiki trdijo, da je reforma naklonjena interesom delodajalcev, zato so v zadnjih mesecih po državi potekali številni protesti in stavke.

Vlada vseeno napoveduje, da bo vztrajala pri reformi, ne glede na proteste. Za zdaj je reforma že dobila zeleno luč v spodnjem domu parlamenta, v senatu bo na vrsti v torek. "Zakon bomo pripeljali do konca," je v četrtek dejal Hollande, ki ga naslednje leto čakajo predsedniške volitve.