Nemška kanclerka je dejala, da Evropa po izvolitvi Trumpa in brexitu ne more biti v celoti odvisna od ZDA in Velike Britanije. Foto: EPA
Nemška kanclerka je dejala, da Evropa po izvolitvi Trumpa in brexitu ne more biti v celoti odvisna od ZDA in Velike Britanije. Foto: EPA
Merklova poziva Evropejce

"Časi, ko smo se lahko povsem zanesli na druge, so do neke mere mimo, to sem v zadnjih dneh izkusila," je glede globalnih zavezništev dejala Merklova, ki se je ravnokar vrnila iz Taormine, kjer se je udeležila srečanja skupine držav G7. Pri tem ni navedla nobenih imen, po poročanju New York Timesa pa naj bi bilo jasno, da je imela v mislih ZDA in Donalda Trumpa.

Nemška kanclerka je dejala, da Evropa po izvolitvi Trumpa in brexitu ne more "biti več v celoti odvisna" od ZDA in Velike Britanije. Kot je dejala, si bo Evropa prizadevala za prijateljske odnose z obema državama, pa tudi z Rusijo, vendar pa "se mora boriti za svojo usodo". Po poročanju BBC-ja je Merklova poudarila tudi, da mora biti odnos med Berlinom in Parizom prioriteta.

Kot smo že poročali, je bila nemška kanclerka nezadovoljna z razpravo o podnebnih spremembah, kjer voditeljem ni uspelo najti skupnega jezika. Šesterica voditeljev se je zavzela za hitro vpeljavo pariškega podnebnega sporazuma, ameriški predsednik pa je napovedal, da bo odločitev o pariškem sporazumu sprejel v tednu dni. Današnja poročila iz Washingtona nakazujejo, da dogovora ne bo sprejel.

"Celotna razprava o podnebnih spremembah je bila zelo težka, da ne rečem nezadovoljiva. Nobenih znakov ni, ali bodo ZDA podprle pariški dogovor ali ne," je po končanem srečanju v sicilijanskem mestecu dejala kanclerka.

Merklova poziva Evropejce