Merklova se bo prihodnje leto potegovala za tretji mandat na kanclerskem položaju. Foto: EPA
Merklova se bo prihodnje leto potegovala za tretji mandat na kanclerskem položaju. Foto: EPA
Merklova doživela poraz

Krščanskodemokratska unija (CDU) je na predčasnih volitvah v najbolj poseljeni nemški zvezni deželi po izidih vzporednih volitev osvojila samo 25,5 odstotka glasov, kar je skoraj deset odstotkov manj kot na zadnjih volitvah v Severnem Porenju - Vestfaliji leta 2010, ko je stranka Merklove osvojila 34,6 odstotka glasov.

Zahodno nemško deželo sicer od leta 2010 vodi koalicija socialdemokratov in zelenih. Socialdemokrate (SPD) je tokrat podprlo 38 odstotkov volivcev in zelene 12 odstotkov, tako bodo lahko brez težav znova sestavili vladno koalicijo.

Predčasne volitve so razpisali, potem ko so 14. marca opozicijske stranke v deželnem zboru zavrnile proračun deželnega ministra za notranje zadeve in komunalo. Po mnenju nekaterih pravnikov je to pomenilo, da so stranke zavrnile celoten proračun, zato so poslanci še isti dan sprejeli odločitev o razpustitvi deželnega zbora in s tem odprli pot predčasnim volitvam.

Volitve preizkus razpoloženja volivcev
Nov uspeh je dosegla piratska stranka, ki se je še na četrtih zaporednih deželnih volitvah uvrstila v regionalni parlament. Dosegli so 7,6 odstotka glasov in osvojili peto mesto med strankami.

Svobodnim demokratom (FDP), ki na zvezni ravni sestavljajo koalicijo skupaj s krščanskimi demokrati, je očitno znova uspelo prepričati volivce, saj so se z 8,6 odstotka glasov znova uvrstili v deželni parlament, potem ko so v zadnjih treh letih izgubljali podporo.

Po zaprtju volišč je s položaja regionalnega vodje CDU-ja že odstopil nemški minister za okolje Norbert Röttgen, ki si je neuspešno prizadeval za položaj predsednika deželne vlade.

Volitve v nemški deželi z več prebivalci kot Nizozemska in obsegom gospodarstva kot Turčija veljajo za "mini" parlamentarne volitve in pomemben preizkus razpoloženja volivcev pred zveznimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo jeseni prihodnje leto.

"To ni dober večer za Merklovo," je povedal politolog z berlinske Svobodne univerze Gero Neugebauer in pojasnil, da so se socialdemokrati okrepili s temi volitvami, kar bo razburkalo Berlin.

Merklova doživela poraz