Dvodnevnega kongresa Piratske stranke v mestu Neumuenster se je udeležilo okoli 2.000 članov. Foto: EPA
Dvodnevnega kongresa Piratske stranke v mestu Neumuenster se je udeležilo okoli 2.000 članov. Foto: EPA
Nemški pirati na prvem kongresu

"Če hočemo sodelovati na volitvah, moramo slediti tudi cilju, da prevzamemo odgovornost," je dejal Bernd Schlömer, ki so ga v soboto na novo izvolili za predsednika stranke. Napovedal je, da se bodo vsakič posebej odločali, ali je sodelovanje v vladi mogoče in v kolikšni meri.

Schlömer je napovedal, da bodo v prihodnje poskušali bolj izpostaviti vsebino, za katero se zavzemajo. "Stališča Piratske stranke moramo državljanom približati na lažji in razumljivejši način," je poudaril novi predsednik, ki je na tem mestu zamenjal Sebastiana Nerza.

Nerz, ki je postal podpredsednik stranke, je zavrnil domneve, da se z uspehom in priljubljenostjo Piratske stranke povečuje tudi možnost, da bi ta vstopila v veliko koalicijo.

"Velike koalicije niso nikoli dober znak," je poudaril Nerz in dodal, da se take koalicije vedno nagibajo k temu, da omejujejo državljanske pravice.

"Ne" nacističnim idejam
Že v soboto so člani stranke zavrnili trditve, da je stranka pod vplivom desničarskih in neonacističnih idej nekaterih svojih članov. Razprava je potekala o tem, kako bi se zoperstavili in obsodili skrajne desničarske ideje.

Že od leta 2009 se stranka želi znebiti svojega člana Boda Thiesna, ki je javno podprl pisatelja, ki je zanikal holokavst. Na družabnem omrežju Facebook pa so nekateri člani stranke kritizirali subvencije vlade za judovske organizacije in pri tem uporabljali nacistične oznake.

Piratska stranka, ki jo večinoma podpirajo mladi, se zavzema za večjo svobodo spleta in večjo transparentnost v politiki. Glede na zadnjo javnomnenjsko raziskavo inštituta Emnid za časopis Bild am Sonntag jo podpira 11 odstotkov Nemcev in je tako četrta najbolj priljubljena stranka.

V anketi agencije Fosra za televizijo RTL iz prve polovice aprila so se "pirati" odrezali še bolje, saj se je za njih izreklo 13 odstotkov vprašanih, kar jo je takrat zavihtelo celo na tretje mesto med strankami.

Nemški pirati na prvem kongresu