Piratska stranka se že pripravlja na deželne volitve v deželah Schleswig - Holstein in Severno Porenje - Vestfalija, kjer želi preseči petodstotni prag. Foto: EPA
Piratska stranka se že pripravlja na deželne volitve v deželah Schleswig - Holstein in Severno Porenje - Vestfalija, kjer želi preseči petodstotni prag. Foto: EPA
Piratska stranka
Volivci Piratske stranke so pretežno med mladimi. Foto: EPA

Glede na zadnjo javnomnenjsko raziskavo, ki jo je za nemško televizijo RTL izvedla agencija Forsa, so med strankami na prvem mestu vladajoči Krščanski demokrati (CDU) skupaj s sestrsko Krščansko-socialno unijo (CSU), ki bi jih volilo 36 odstotkov vprašanih, medtem ko na drugem mestu sledijo opozicijski socialdemokrati s 26 odstotki podpore.

Piratski stranki na četrtem mestu sledijo Zeleni (11 odstotkov), Leva stranka (8 odstotkov) in Liberalci (5 odstotkov).

Septembra lani je nemška piratska stranka, ki je bila leta 2006 ustanovljena po modelu švedske piratske stranke, presenetila z uvrstitvijo v berlinski mestni svet s skoraj devetimi odstotki osvojenih glasov, marca pa je temu uspehu dodala še uvrstitev v regionalni parlament v Posarju.

"Stranka protesta"
Čeprav je piratska stranka v bistvu nastala iz zavzemanja za svobodno nalaganje filmov in glasbe s svetovnega spleta, je od takrat razširila svojo agendo in pri pridobivanju volivcev stavi predvsem na zagovarjanje neposredne demokracije. Čeprav je program stranke še vedno v nastajanju, to očitno volivcev ne moti, piše nemški Spiegel.

Piratska stranka kljub svoji mladosti ni odporna proti težavam, s katerimi se spopadajo njene starejše in bolj izkušene tekmice. Euroactiv poroča, da so se v stranki že pojavili notranji prepiri in rivalstva glede strategije in vodstva.

Med drugim je bil njen podmladek obtožen seksističnih in rasističnih izjav, eden izmed vodilnih članov, ki je stranko že zapustil, pa je bil obsojen zaradi posedovanja otroške pornografije.

Vseeno druge stranke gledajo na "pirate" z zaskrbljenostjo in generalni sekretar CSU-ja Alexander Dobrindt je prepričan, da bo piratska stranka nadomestila Zelene kot stranka protesta.