Nemčija je za Kitajsko druga največja trgovinska partnerica Rusije. Foto: EPA
Nemčija je za Kitajsko druga največja trgovinska partnerica Rusije. Foto: EPA
Vladimir Putin in Angela Merkel
Nemalo pozornosti je pritegnilo dejstvo, da sta Putin in Merklova na novinarska vprašanja odgovarjata sede in ne stoje, kot je običajno za novinarske konference. Pri tem naj bi vztrajal Kremelj, kar je znova odprlo vprašanje Putinovega zdravstvenega stanja, o katerem v Rusiji že dalj časa krožijo različna ugibanja. Foto: EPA
Merklova obiskala Putina

Nemška kanclerka je Rusijo obiskala v spremstvu osmih ministrov in skupine gospodarstvenikov, saj je bil obisk v veliki meri posvečen krepitvi gospodarskega sodelovanja. Med drugim je bila sklenjena pogodba med Siemensom in ruskimi državnimi železnicami o dobavi 695 lokomotiv. Pogodba je vredna 2,5 milijarde evrov.

Med obiskom je bilo sklenjenih tudi več političnih sporazumov. Tako je med drugim nemški zunanji minister Guido Westerwelle z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom sklenil dogovor o olajšanju vizumskega režima, katerega cilj je pospešiti izmenjave mladih.

Ruski predsednik je ob tej priložnosti znova zahteval odpravo vizumov za ruske državljane za vstop v Evropsko unijo, saj to po njegovih besedah predstavlja oviro pri razvoju odnosov med Rusijo in EU-jem.

Putin je na skupni novinarski konferenci z Merklovo izrazil zaupanje v rešitev dolžniške krize v območju evra. "Prepričani smo, da bodo težave obvladane," je dejal.

Po njegovih besedah Rusija niti malo ne dvomi, da sta EU in evro sposobna preživetja. Pri tem je izrazil prizadevanja nemške kanclerke. Rusija ima sicer 40 odstotkov svojih deviznih rezerv naloženih v evrih.

Putin "podučil" Merklovo
Še pred novinarsko konferenco je Merklova kritizirala ravnanje ruskih oblasti s civilno družbo, vendar ji je Putin odločno odgovoril, čeprav ji je tudi ploskal in jo označil za "vzorno Nemko".

Nemška kanclerka je med drugim kritizirala Rusijo zaradi kazni pankovske skupine Pussy Riot. Pojasnila je, da bi takšen incident v Nemčiji sprožil ogorčenje, a mladih glasbenic ne bi poslali v delovno taborišče.

Putin ji je odgovoril, da so članice Pussy Riot protisemitke in jih ni mogoče podpreti. "Ali kanclerka ve, da je ena izmed njih obesila lutko Juda in dejala, da je treba Moskvo očistiti teh ljudi?" se je vprašal ruski predsednik.

S tem se je očitno navezal na dogodek iz leta 2008, ko je umetniška skupina Voina, ki ji je včasih pripadala ena izmed članic Pussy Riot, v moskovskem trgovskem središču uprizorila obešenje lutk, ki so predstavljale homoseksualce, Jude in priseljence iz Azije, s čimer so sicer hoteli opozoriti na homofobijo v ruski družbi.

Tudi na vprašanje nemške tiskovne agencije dpa je vztrajal pri svojih besedah in dodal, da ni strokovnjak za nemško pravo, a kolikor je slišal, je v Nemčiji za podobna dejanja zagrožena zaporna kazen v višini treh let.

Ruski predsednik je zavrnil očitke, da ruske oblasti načrtno ukrepajo proti civilni družbi, zavrnil z besedami, da so lahko tovrstne organizacije koristne, če pomagajo pri reševanju težav. Je pa ob tem dejal, da morajo tako v Rusiji kot v Nemčiji in v vrsti drugih držav storiti še veliko pred moderno tehnologijo.

Merklova obiskala Putina