Merklova se ne bo pustila izsiljevati. Foto: EPA
Merklova se ne bo pustila izsiljevati. Foto: EPA

Ena svar je jasna. Ta vlada in ta parlament ne bosta popustila pod pritiski.

Angela Merkel, nemška kanclerka
Spodnji dom nemškega parlamenta
Merklova ni dobila podpore vseh koalicijskih poslancev. Foto: EPA

Poleg oživitve gospodarstva bo eden glavnih ciljev velike koalicije zmanjšanje 11-odstotne brezposelnosti.

Merklova je obljubila boljše odnose z ZDA, ki jih je skrhalo stališče predhodnika Gerharda Schröderja do vojne v Iraku. Zagotovila je, da nemški vojaki ne bodo urili Iračanov v Iraku, in ponovila, da Turčija ne bi smela biti polnopravna članica EU-ja.

Brez izsiljevanja
Merklova je spregovorila tudi o ugrabljeni Nemki v Iraku in dejala, da se vlada in parlament ne bosta pustila izsiljevati. Pojasnila je, da vlada dela vse, da bi 43-letnico in njenega voznika spravili na varno.

Tudi o terorizmu
Merklova se je dotaknila tudi mednarodnega terorizma. Dejala je, da je ta usmerjen proti vsemu, kar nam je pomembno, proti središču naše civilizacije. "Usmerjen je proti našim vrednotam, svobodi, toleranci in spoštovanju človekovega dostojanstva, demokracije in vladavine zakona," je še dejala Merklova.

Po končani predstavitvi se je začela splošna razprava, v kateri naj bi glavne opozicijske stranke izkoristile priložnost za kritiko velike koalicije.

Nekateri proti Merklovi
Merklova je bila v bundestagu potrjena 22. novembra. Za njo je glasovalo 397 od 612 navzočih poslancev, vendar so nekateri poslanci koalicije konservativcev in socialdemokratov glasovali proti njej, saj imajo skupaj 448 poslanskih sedežev.

V torek se je novi nemški zunanji minister Frank Walter Steinmeier v Washingtonu srečal z ameriško kolegico Condoleezzo Rice. Obljubila je, da bo preiskala obtožbe o skrivnih oporiščih Cie v Evropi, kar od ZDA zahteva tudi EU.

Merkova pa naj bi v ZDA odpotovala 11. decembra, kjer naj bi po vsej verjetnosti s predsednikom Georgeem Bushem govorila o razhajanjih med njunima vladama. Govorila naj bi tudi o dvostranskih odnosih med državama.

Ena svar je jasna. Ta vlada in ta parlament ne bosta popustila pod pritiski.

Angela Merkel, nemška kanclerka