Foto:
Foto:
Izraelski vojaki so aretirali 14-letnega Palestinca, ki je nosil samomorilsko bombo.
Varnostni svet nima skupnega stališča do Jasinovega uboja.

Med morebitnimi tarčami je tudi izraelski premier Ariel Šaron. Mešal je dejal, da je atentat na Šarona odvisen od zmogljivosti enot in vojaškega vodstva, vendar upa, da bo uspešen.

Šaron se je sicer v izraelskem parlamentu zavzel za mir ter pozval arabske države in Palestino, naj sledijo primeru Egipta, ki je z Izraelom pred 25 leti podpisal mirovni sporazum.

Visoki predstavnik Hamasa pa je zatrdil, da ne nameravajo napadati ameriških ciljev, čeprav so ZDA glavni zaveznik Izraela.

Samomorilski mladenič
Izraelski vojaki so na Zahodnem bregu aretirali 14-letnega dečka, ki je nosil samomorilsko bombo. Predstavnik vojske je dejal, da je deček tekel proti njim, vendar se je ustavil, ko so vanj namerili puške. Dečka so takoj po dogodku odpeljali na zaslišanje.

Izraelci s tanki v Gazo
Izraelska vojska je ponoči s tanki vdrla v palestinsko begunsko taborišče Kan Junis v Gazi. Po trditvah prič so z buldožerji začeli uničevati tamkajšnje hiše.

Kakih 60 družin, ki živijo v razpadajočih domovih, je zbežalo, medtem ko je vojska s streljanjem varovala buldožerje. Podatkov o morebitnih žrtvah ni, prav tako ne o gmotni škodi. V letalskem napadu na jugu Libanona pa je izraelska vojska ubila dva Palestinca, enega pa ranila. Skupina Palestincev naj bi pred tem na izraelsko stran izstrelila več raket.

Ameriški predsednik George Bush je včeraj dejal, da ima Izrael pravico do obrambe pred teroristi. Izrael je sicer napovedal večtedensko stopnjo najvišje pripravljenosti, saj po uboju šejka Ahmeda Jasina pričakujejo nove samomorilske napade.

Varnostni svet razdeljen
Varnostnemu svetu ZN-a spet ni uspelo sprejeti skupnega stališča do uboja duhovnega vodje Hamasa. Okoli 40 predstavnikov je kritiziralo ravnanje Izraela, ZDA pa so zahtevale, da se v izjavo vključi tudi obsodba Hamasovih terorističnih dejanj.

EU je obsodil napade Hamasa in priznal pravico Izraela do zaščite svojih državljanov, vendar je izrazil nasprotovanje zunajsodnim pobojem Izraela.

Palestinski predstavnik Naser Al Kidva pa je zahteval, da izraelsko vodstvo odgovarja za zločin. Izrazil je tudi upanje, da bo sprejeta resolucija, ki so jo predlagale arabske države.

Velika Britanija zamrznila račune
Britanski finančni minister Gordon Brown pa je ukazal zamrznitev računov petih voditeljev Hamasa, ki jih imajo v Veliki Britaniji. Med drugim gre tudi za Mešalove račune in račune novega voditelja Hamasa v Gazi Abdela Aziza Rantisija. Brown je dejal, da so se za tak ukrep odločili, ker peterico sumijo, da je vpletena v terorizem.

Velika Britanija naj bi tako v zadnjih letih zamrznila za okoli 70 milijonov funtov premoženja posameznikom, ki naj bi bili povezani s terorističnimi napadi, čeprav jih je večino kasneje ponovno odmrznila.


Svoje mnenje o razmerah na Bližnjem vzhodu lahko izrazite na forumu.