Mesić si je za kosovske Albance prizadeval že v časih, ko je bil predsednik predsedstva nekdanjega SFRJ-ja. Foto: EPA
Mesić si je za kosovske Albance prizadeval že v časih, ko je bil predsednik predsedstva nekdanjega SFRJ-ja. Foto: EPA

Na ustanovni seji mestnega sveta v glavnem mestu Kosova so odločitev o imenovanju sprejeli soglasno, Mesića pa so se odločili počastiti zaradi "njegovih velikih prizadevanj za mir, svobodo in neodvisnost Kosova". Mesiću bodo priznanje izročili med njegovim obiskom na Kosovu 8. januarja prihodnje leto, ko se bo sestal z najvišjimi predstavniki Kosova in obiskal vas Janjevo v kateri živi nekaj sto Hrvatov. Med obiskom naj bi hrvaški predsednik nagovoril poslance skupščine Kosova, kosovski predsednik Fatmir Sejdiju pa naj bi ga odlikoval z enim najvišjih kosovskih odlikovanj.

"Priznanje odraz novih realnosti"
Hrvaška je Kosovo, ki je neodvisnost enostransko razglasilo 17. februarja 2008, priznala 19. marca 2008, diplomatske odnose pa sta vzpostavili junija letos. Mesić je ob sprejemu prvega kosovskega veleposlanika na Hrvaškem dejal, da "priznanje Kosova ni bilo uperjeno proti nikomur" ter da je bilo "odraz politike priznavanja novih realnosti". Hrvaška je nedavno pred Meddržavnim sodiščem, ki na zahtevo Srbije odloča o zakonitosti kosovske razglasitve neodvisnosti, predstavila argumente v korist Prištini.

Srbija nezadovoljna z Mesićem
Srbski notranji minister Ivica Dačić je ocenil, da imenovanje predstavlja "ekshibicijsko potezo odhajajočega predsednika Hrvaške, ki ni v skladu z izraženo željo Srbije za dobre odnose v regiji". Takšne namerne provokacije Srbije, ki je veliko pretrpela, da bi imela dobre odnose s sosednjimi državami, tudi tistimi, ki so priznale neodvisnost Kosova, ne morejo prispevati k reševanju težav iz preteklosti, je dodal in izrazil upanje, da bo imel novi predsednik Hrvaške več posluha za regionalno sodelovanje.