Spletne grožnje naj bi prišle s Kosova. Hrvaški predsednik je bil namreč zagovornik kosovske neodvisnosti. Foto: EPA
Spletne grožnje naj bi prišle s Kosova. Hrvaški predsednik je bil namreč zagovornik kosovske neodvisnosti. Foto: EPA

Mesićevi varnostniki so policiji prijavili obstoj skupine "Smrt Stjepanu Mesiću", ki se je v zadnjih dneh oblikovala na Facebooku.
"Nekatere grožnje prihajajo iz četniških krogov, v glavnem pišejo 'Smrt Mesiću' in podobno. Mislim, da bo to policija v Srbiji našla enako hitro, kot so našli Mladića," je bil ciničen Mesić. "Pošiljali so tudi pisma, eno je celo podpisano in očitno gre za nekega bolnika, medtem ko so to na medmrežju navadni četniški drekači."
Mesić trdi, da ga ni strah: "Pretijo mi ustaši in četniki, a to je dokaz, da sem na pravi poti. Ustaši in četniki se nikdar niso borili eni proti drugim, ampak le proti partizanom. Četniki in ustaši so se od nekdaj dobro razumeli, tudi zdaj, ko napadajo mene."

Mesić dodaja: "Kaj mi lahko vzamejo? Če se te odločijo ubiti, te bodo ubili. Ampak kako jim bo to koristilo, ko pa bodo v vsakem primeru morali izročiti Ratka Mladića?" Nekdanji predsednik je še povedal, da ne ve, kdo so osebe, ki mu grozijo, da pa bo imena in storilce že odkrila policija.
Na pomoč tudi Interpol?
Skupina, ki skrbi za Mesićevo varovanje, je policiji v zadnjem letu dni prijavila že šest groženj s smrtjo, med njimi tudi večkrat delovanje omenjene FB-skupine, v katero naj bi se včlanilo že skoraj 5.000 ljudi, večinoma s Kosova. "Pobuda je prišla od Mesića, ki je o tem obvestil svoje varnostnike, ti pa so pred nekaj dnevi informacijo posredovali ministrstvu za notranje zadeve," je potrdil predstavnik ministrstva.

Grožnje prek spleta pa niso edine, saj je nekdanji predsednik v zadnjih dneh prejel tudi nekaj pismenih in telefonskih groženj. Ker so ocenili, da gre za resne grožnje, jih je Mesić prijavil policiji. Policijski strokovnjaki za računalniški kriminal skušajo zdaj ugotoviti, kdo stoji za ustanovitvijo skupine in kdaj se je to zgodilo, ocenili pa bodo tudi, ali bo treba za pomoč zaprositi tudi Interpol.