Zagreb in Beograd imata različne poglede na dogajanje med vojno na Hrvaškem. Foto: EPA
Zagreb in Beograd imata različne poglede na dogajanje med vojno na Hrvaškem. Foto: EPA
Stjepan Mesić in Boris Tadić
Medvojno dogajanje po desetletju in pol še bremeni odnose med sosedama. Foto: Reuters

"Niti eden izmed naših vojakov ni prestopil meje s Srbijo, niti eden vojak ni ubil nikogar v Srbiji, ni zažgal nobene hiše niti eno mesto ni bilo bombardirano," Stjepan Mesić odgovarja Srbiji, ki je proti Hrvaški vložila obtožnico na Meddržavnem sodišču (ICJ) v Haagu. Protitožba Srbije je odgovor na tožbo, ki jo je Hrvaška proti Srbiji oziroma takratni Jugoslaviji vložila 2. julija 1999 zaradi domnevne kršitve Konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida med oboroženimi spopadi na ozemlju Hrvaške (1991-1995).

"Hrvaški Srbi so odšli zaradi Miloševića"
"Milošević je želel, da se Srbi iz Hrvaške vrnejo v Srbijo, zato je čistil Kosovo, želel je izgnati dva milijona Albancev s Kosova, da bi tam naselil Srbe iz Hrvaške. Srbi iz Hrvaške tja niso želeli iti, oni so naši državljani in smo v procesu njihovega vračanja. Za to (množični beg Srbov iz Hrvaške, op. a.) sta kriva Slobodan Milošević in njegov režim," je svoje videnje dogajanja med vojno na Hrvaškem v letih 1991-1995 razkril Mesić, ki je bil na Dunaju gost avstrijskega predsednika Heinza Fischerja.

"Ko je Milošević takratno Jugoslovansko armado (JNA) spremenil v srbsko armado, je ta na Hrvaškem zakrivila številne brutalne zločine: mesta so bila uničena, naši ljudje so bili ubiti in odpeljani v srbske zapore ter taborišča. Po vojni smo proti Srbiji vložili tožbo zaradi genocida. Bili smo žrtve brutalne agresije in bili smo mnenja, da bi morali krivce kaznovati," je spomnil Mesić.

Zagreb pripravljen na protitožbo
Podobno stališče kot hrvaški predsednik je zavzela hrvaška premierka Jadranka Kosor, ki je poudarila, da mora Hrvaška kljub tožbi Srbije gledati v prihodnost in si prizadevati za izboljšanje odnosov med sosedama. "Pripravili smo vsa dejstva, s katerimi lahko dokažemo, da se je pod taktirko Slobodana Miloševića zares zgodila velikosrbska agresija na Hrvaško, vojna, ki je nismo želeli in v kateri smo se bili dolžni braniti. Imamo vse podatke, da lahko ubranimo zgodovinsko resnico o tem," je premierka zatrdila, da je Zagreb pripravljen na protitožbo Beograda.