Haaške sodne dvorane še čakajo na hrvaške obtožence ... Foto: EPA
Haaške sodne dvorane še čakajo na hrvaške obtožence ... Foto: EPA

Brammetz ni zadovoljen s preiskavami niti z ukrepi hrvaške vlade glede manjkajočih dokumentov, ki jih je zahtevalo tožilstvo haaškega sodišča.

Jutarnji list, ki danes poroča o Brammertzevem nezadovoljstvu, dodaja, da je to spet "slaba novica" za Zagreb. Brammertz je že poslal poročilo Varnostnemu svetu ZN, v katerem je presodil, da so izidi hrvaške preiskave "omejeni" in da niso našli nobenega izmed manjkajočih topniških dnevnikov, ki naj bi pričali o napadih hrvaške vojske na Knin med operacijo Nevihta avgusta 1995.

Hrvaška ima še čas, da popravi vtis
"To je spet slaba novica za prizadevanja Hrvaške in nekaterih članic EU-ja, da bi čim prej deblokirali odpiranje poglavja o pravosodju, ki ga je nekaj držav blokiralo ravno zaradi neugodnega stališča tožilca haaškega sodišča," poudarja časnik. Dodaja, da bo vprašanje sodelovanja Hrvaške s haaškim sodiščem vnovič glavni problem hrvaškega članstva v EU in sicer v času, ko je Slovenija umaknila svojo blokado. Sogovorniki časnika trdijo, da ima Hrvaška še dovolj časa do 3. decembra, ko bo Brammertz predstavil svoje poročilo v New Yorku, da okrepi prizadevanja za izpolnjevanje zahtev haaškega sodišča in da ne ogrozi svojega članstva v EU-ju.

Jutarnji sicer meni, da Brammertzevo poročilo ne bi smelo vplivati na dogovorjeni ritem vstopanja Hrvaške v EU. Ob tem namiguje, da vlada ne razume, kako funkcionirajo mednarodni odnosi, in ne dojema ravni svojih obveznosti in posledic neizpolnjevanja. "Absurdno je, da vlada, ki je bila sposobna presekati velikanski politični problem glede dogovora s Slovenijo, zdaj zaradi nekompetentnosti sama ustvarja nove ovire pri vstopu Hrvaške v EU," ugotavlja časnik.