Hrvaški predsednik je prepričan, da izobešanje verskih simbolov ni v skladu s sekularno državo. Foto: EPA
Hrvaški predsednik je prepričan, da izobešanje verskih simbolov ni v skladu s sekularno državo. Foto: EPA
Hrvaška zastava
Po Mesićevem mnenju bi morali na javnih institucijah viseti le zastave in grbi. Foto: EPA

Mesić je v tradicionalnem pogovoru za povedal, da ima Katoliška cerkev že tako privilegiran položaj na Hrvaškem, saj vsako leto dobiva 270 milijonov kun iz državnega proračuna, gradi svoja poslopja in daje svojo lastnino v najem. Po njegovem mnenju bi tako morali cerkvene simbole odstraniti iz javnih ustanov, pri tem pa bi morala sodelovati tudi Cerkev sama.

Predsednik Mesić je povedal, da je mogoče verske simbole najti v vojašnicah, policijskih zgradbah in občinah, pri tem pa je izpostavil, da verski simboli, predvsem križi, spadajo le v cerkve, kapele in v druge prostore, kjer se izvajajo verski obredi.

"Izpostavljanje ene same vere ni pravilno"
"Nikakor ne moremo imeti v vojašnicah simbolov zgolj ene vere, saj v vojašnicah prebivajo tako Judje, muslimani, pripadniki Pravoslavne cerkve kot tudi katoliki in ateisti. Cerkev bi morala sama priznati, da je Hrvaška laična država in da je na javnih prostorih prostor le za zastave in grbe," je povedal Mesić, ki je z ostro kritiko Cerkve odgovoril na uvodnik v cerkvenem Glasu Koncila, kjer so Mesića označili za izdajalca, Cerkev pa se od tega ni ogradila.

S hrvaškega ministrstva za obrambo so sporočili, da na Hrvaškem ni zakona, ki bi urejal izobešanje verskih simbolov v prostorih vojašnic, tako tudi ne morejo omejiti izobešanja omenjenih simbolov. Enako velja za druge javne institucije.

Nekaterih verski simboli ne motijo
Z Mesićem se ne strinjata Vladimir Šeks in Đurđa Adlešič. "Čeprav je Hrvaška sekularna država, od 90. let dalje velja običaj, da se verski simboli izobešajo tudi v javnih zgradbah in državnih uradih. Ne vidim nobenega pravega razloga, da bi se to spremenilo," je povedal poslanec HDZ-ja Vladimir Šeks in dodal, da je pogoj le, da se z izpostavljanjem verskih simbolov strinja večina.

Tudi Đurđa Adlešič, podpredsednica vlade in predsednica HSLS-ja, je prepričana, da prepoved izobešanja verskih simbolov ni potrebna. "Kadar govorimo o izobešanju verskih simbolov, moramo verjeti v ljudi, da bodo verske simbole uporabili s pravim namenom," je povedala Adlešičeva.