Izpuščeni novinar v objemu svoje matere. Foto: Reuters
Izpuščeni novinar v objemu svoje matere. Foto: Reuters
Muntadar al Zaidi
Al Zaidi je po incidentu s čevlji postal ena največjih mednarodnih 'zvezd'. Foto: Reuters

Televizijskega novinarja Muntadarja Al Zaidija, ki so ga zaradi incidenta decembra lani obsodili in zaprli, bi morali na prostost izpustiti že v ponedeljek, a so izpustitev preložili, ker v ponedeljek vsi postopki še niso bili končani. Al Zaidi je v spremstvu brata Udaja že zapustil oporišče iraške vojske, kjer stoji zapor, pri tem pa ga je pospremilo tudi več poslancev iraškega parlamenta. Družina mu je doma pripravila veliko praznovanje.

A že kmalu po izpustitvi je 30-letni novinar zahteval opravičilo od vlade, češ da so ga v bagdadskem zaporu visoki predstavniki oblasti mučili. Imen mučiteljev za zdaj še ni želel razkriti, je pa povedal, da so ga tepli, bičali ter mučili z električnimi šoki, železnimi palicami in simulacijo utapljanja.

"Ko je premier Nouri Maliki na televiziji razlagal, kako ne bo zatisnil očesa, dokler ne bo znana moja usoda, so mene mučili na najhujše mogoče načine," je z manjkajočim zobom težko razlagal Al Zaidi. Zdaj zahteva opravičilo od Malikija. Dodal je še, da se je bal, da ga bodo ameriške obveščevalne službe obravnavale kot "uporniškega revolucionarja" in ga bodo skušale ubiti. Predstavniki iraških oblasti so za BBC povedali, da bodo obtožbe preiskali.

Pet minut slave
Al Zaidi je 14. decembra lani med novinarsko konferenco Georgea Busha in iraškega premierja Nurija al Malikija v Bagdadu v ameriškega predsednika vrgel čevlje. Dogodek je takoj obšel ves svet, al Zaidi pa je v trenutku postal mednarodna zvezda.

Al Zaidi je bil zaradi napada na voditelja tuje države sprva obsojen na tri leta zapora, pozneje pa so zaradi pritožbe njegovo zaporno kazen skrajšali na leto dni. Ker se je Al Zaidi v zaporu lepo vedel, so njegovo kazen še dodatno skrajšali.