Zoran Milanović se je odzval na val nestrpnih izjav. Foto: EPA
Zoran Milanović se je odzval na val nestrpnih izjav. Foto: EPA

"Resne zadeve se dogajajo na Hrvaškem. Stranke desnice širijo čisto sovraštvo. Ljudje v črnih srajcah, za katere sploh ne vemo, kdo so, nastopajo na televiziji," je dejal Milanović in poudaril, da vlada ne bo dovolila sovraštva in ustrahovanja.

Na Hrvaškem se je sicer razplamtel pravi val medsebojnega obtoževanja, saj je bil tudi Milanović prejšnji teden tarča kritik opozicije in veteranskih združenj, potem ko je uporabil besedno zvezo državljanska vojna v primerjavi Finske in Hrvaške.

Premier se je s tem odzval na izjave hrvaških desničarjev, da Hrvaška pripada Hrvatom, drugi pa so samo njeni gostje, ki jo lahko tudi zapustijo, če jim kaj ni všeč.

Gre za besede predsednice in edine poslanke Hrvaške stranke prava Ante Starčević (HSP AS) Ruže Tomašić, ki je na volilnem seznamu koalicije njene stranke in HDZ-ja za aprilske volitve hrvaških poslancev v Evropskem parlamentu.

Milanović je kritiziral tudi medije, še posebej hrvaško televizijo, ki je Tomašićevi dovolila, da je javno označila poslanca Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS) Vojislava Stanimirovića za četnika, ki je sodeloval pri množičnih umorih Hrvatov v Vukovarju.

"Okoli 250.000 državljanov te države se je med vojno uprlo, zdaj pa spoštujejo našo ustavo in za nas njihovo državljanstvo ni vprašljivo," je v odzivu dejal predsednik hrvaške vlade in zatrdil, da ne bo dovolil označevanja kolegov v saboru za četnike.

Za Milanovića so izjave omenjene poslanke še hujše od tistih, ki si jih je prejšnji teden privoščil izvršni predsednik zagrebškega nogometnega kluba Dinamo Zdravko Mamić, ko je zaradi srbske narodnosti udrihal čez ministra za znanost, izobraževanje in šport Željka Jovanovića.

Sovraštvo tudi med otroki
Premier je HTV kritiziral še zaradi po njegovem mnenju škandaloznega nedeljskega poročila, v katerem so "otroke", ki so napadli bodoče pravoslavne duhovnike, označili kot janjevce, namesto da bi navedli, da gre za hrvaške državljane.

Janjevci so pripadniki hrvaške manjšine na Kosovu, ki so jih v 90. letih prejšnjega stoletja naselili na območju občine Kistanje, večinoma v bivališča, ki so jih za seboj pustili srbski begunci.

Šest ali sedem mladoletnikov se je v nedeljo popoldne najprej besedno, nato pa tudi fizično spopadlo z osmimi učenci verske šole samostana Krka pri kraju Kistanje v zaledju Šibenika. Eden izmed bodočih duhovnikov je bil težje, štirje pa lažje ranjeni, lažje poškodbe pa je dobil tudi eden izmed napadalcev, ki so uporabljali bejzbolske kije.

V dalmatinski škofiji Pravoslavne cerkve menijo, da je bil edini motiv za napad versko in nacionalno sovraštvo. Lokalni odbor HDZ-ja je sporočil, da so bili mladostniki izzvani, saj, kot trdijo, učenci iz samostana pogosto izzivajo lokalno prebivalstvo.

Milanović je ob začetku svoje današnje izjave povedal, da so ga v njegovi službi za odnose z javnostmi poskusili prepričati, naj danes ne stopi pred novinarje, a je to zavrnil, saj meni, da so javni nagovori njegovo delo.

Dodal je, da se zaveda, kdaj je treba biti tiho zaradi državnega interesa, pri čemer je omenil tiho diplomacijo pri dogovarjanju za rešitev spora o Ljubljanski banki s Slovenijo.