Nasilno odstranjena dvojezična tabla. Foto: Youtube
Nasilno odstranjena dvojezična tabla. Foto: Youtube
Milanović ne popušča. Foto: EPA

Nasprotnikom ciriličnih napisov pa je znova sporočil, da je zakone treba spoštovati. Po štiriurnem četrtkovem srečanju je Milanović novinarjem dejal, da je kot premier v sodelovanju z notranjim ministrom odredil umik policistov, ki so stražili dvojezične table.

Umaknili bodo tudi policijske ograje, ki so jih namestili, da bi dodatno varovali napise, ki so jih prejšnjo nedeljo znova postavili na državnih poslopjih.

Hrvaški premier je pojasnil, da policija ni potrebna, sam pa razume občutke prebivalcev Vukovarja, med katerimi je veliko takih, ki jih je vojna močna prizadela. Obenem je dejal, da je odgovornost in vest za dvojezične table pri ljudeh, ki živijo v mestu.

"Zakone treba spoštovati"
Milanović je večkrat poudaril, da je zakone treba spoštovati ne glede na to, "ali so dobri, manj dobri, slabi ali manj uravnoteženi". "Pogovarjali se bomo še naprej, obstajajo načini kot tudi določeni minimalni standardi, pod katere ne morem iti," je dejal. Sklenil je, da četrtkovi pogovori niso bili trgovina niti barantanje.

Predsednik štaba za obrambo hrvaškega Vukovarja Tomislav Josić je poudaril, da s premierjem niso dosegli nobenega dogovora, a so razpravljali o vseh težavah. Umik policistov je označil kot prvi korak, da "mesto normalno zadiha". "Sledila bodo nova srečanja, na katerih bomo iskali rešitev za pomiritev stanja v mestu v korist vseh državljanov."

Milanović se je ob prihodu v Vukovar izognil približno 200 protestnikom, ki so ga čakali z napisi, ki so kritizirali njegove izjave o nasilnih odstranitvah dvojezičnih tabel na začetku septembra. Sicer pa je njegovo prvo srečanje s predstavniki štaba potekalo korektno, so poročali hrvaški mediji.

Različni podatki
Predstavniki štaba so imeli več zahtev, predvsem da naj vlada odstrani sporne dvojezične table in ustavi postopke proti njihovim članom, ki so osumljeni odstranitve napisov v Vukovarju. Zahtevali so tudi moratorij za izvajanje ustavnega zakona o nacionalnih manjšinah do naslednjega popisa prebivalstva, ker ocenjujejo, da živi v Vukovarju manj kot tretjina Srbov, in ne več, kot kažejo podatki iz popisa prebivalstva iz leta 2011. V omenjenem popisu naj ne bi evidentirali 468 pogrešanih oseb, kar je tudi Milanović označil kot napako.

Hrvaški radio je poročal, da na srečanju ni bilo govora o razglasitvi Vukovarja za mesto posebne pietete. S tem naj bi mesto, ki je bilo popolnoma uničeno med večmesečnim obleganjem jugoslovanske vojske in srbskih enot, izvzeli iz ustavnega zakona o pravicah nacionalnih manjšin. Ta omogoča vsaki manjšini pravico do dvojezičnosti, če predstavlja tretjino prebivalstva v neki lokalni skupnosti.