V Vukovarju so že večkrat protestirali proti dvojezičnim napisom. Foto: EPA
V Vukovarju so že večkrat protestirali proti dvojezičnim napisom. Foto: EPA
V Vukovarju spet napeto

V noči s ponedeljka na torek so veterani s poslopij državne inšpekcije, centra za socialno delo in zavodov za zaposlovanje in pokojninsko zavarovanje v Vukovarju odstranili dvojezične napise. Povedali so, da so odstranjene napise shranili in jih bodo vrnili, ko bodo za to izpolnjeni vsi pogoji.

Ker naj bi šest policistov sodelovalo pri odstranjevanju tabel, so jih suspendirali, enega med njimi, starega 25 let, pa so tudi kazensko ovadili, saj je osebno sodeloval pri odstranjevanju ene izmed tabel. Zaradi suspenza policistov se je pred vukovarsko policijsko postajo v torek zvečer zbralo nekaj deset veteranov, ki so zahtevali, naj 25-letnega policista izpustijo na prostost. Razšli so se okoli polnoči, ko je med njih prišel kazensko ovadeni policist, sicer sin umrlega hrvaškega vojaka.

Protestniki, med katerimi so bili večinoma pripadniki veteranskih združenj, so poročali, da so v torek policisti zaradi odstranjevanja napisov zaslišali tudi več njihovih kolegov.

Veterani ostro proti dvojezičnim tablam
Veterani so prepričani, da vlada s postavljanjem dvojezičnih napisov v latinici in cirilici v Vukovarju izvaja nasilje nad vsemi Hrvati, ki so trpeli med vojno, zato zahtevajo, naj pri reševanju spora z izvajanjem ustavnega zakona o pravicah narodnih manjšin v Vukovarju glede dvojezičnih napisov posreduje predsednik države Ivo Josipović.

Ob tem so veterani napovedali tudi, da bodo še zadnjo dvojezično tablo, ki je na poslopju vukovarske policije, odstranili veterani iz Dalmacije, ki so napovedali prihod v Vukovar prav s tem namenom. Zagrebški veterani pa nameravajo v prihodnjih dneh eno izmed odstranjenih tabel postaviti v ulici, kjer v Zagrebu živi hrvaški premier Zoran Milanović.

Lažni preplah z bombo
O napetostih v Vukovarju priča tudi današnje sporočilo o podtaknjeni bombi pred začetkom pouka v neki srednji šoli, ki se je po dvournem policijskem pregledu izkazalo kot lažni preplah.

V Vukovarju spet napeto