Popolnoma naj bi bilo uničenih 4.000 stavb. Foto: EPA
Popolnoma naj bi bilo uničenih 4.000 stavb. Foto: EPA
Otrok toči vodo
Tekoče vode v Gazi trenutno močno primanjkuje. Foto: EPA
Izraelski vojaki
Izraelski vojaki že zapuščajo Gazo. Foto: Reuters

Med izraelsko akcijo je bilo ubitih več kot 1.300 Palestincev, skoraj polovica od teh je otrok in žensk, ranjenih pa je bilo okoli 5.500 ljudi. Direktor operacij ZN-ove agencije Unrwa je dejal, da je izraelsko orožje povzročilo grozljive rane na otrocih. "To niso praske ali rane nabojev, otroci so bili v glavnem zadeti s šrapneli," je pojasnil John Ging. Medtem so palestinski skrajneži sporočili, da je bilo v 22 dneh ubitih 112 njihovih bojevnikov, hkrati pa tudi 180 hamasovih policistov.

Vode nima skoraj pol milijona ljudi
400.000 Palestincev je po ofenzivi ostalo brez oskrbe s tekočo vodo, porušenih naj bi bilo okoli 4.000 hiš in zgradb, več kot 20.000 poslopij pa naj bi bilo močno poškodovanih. Za obnovo tega bo po besedah sekretarja ZN-a za človekoljubno pomoč Johna Holmesa nemudoma potrebnih na stotine milijonov dolarjev, saj so bile nekatere stanovanjske četrti v celoti poravnane z zemljo. 100.000 ljudi je pred nevarnostjo zapustilo svoje domove.

Območju Gaze grozi humanitarna katastrofa, saj kanalizacijske odplake tečejo kar po ulicah, hkrati pa je veliko pomanjkanje hrane in zdravil. Veliko težavo pa predstavljajo tudi neeksplodirana eksplozivna sredstva. Oskrba z elektriko je mogoča manj kot 12 ur dnevno.

Napadene tudi zgradbe ZN-a
Holmes je dejal, da je bilo v 22 dneh ofenzive poškodovanih tudi 50 poslopij ZN-a in 21 zdravstvenih ustanov. "Morda ni povsem jasno kdo je zmagal v tem konfliktu, če tako razmišljanje v Gazi lahko sploh kaj pomeni, je pa povsem jasno kdo je izgubil - to je prebivalstvo Gaze in to v veliko manjšem obsegu, kot civilno prebivalstvo južnega Izraela," je še dodal predstavnik ZN-a.

Osrednji palestinski urad pa je sporočil, da je bilo med drugim poškodovanih tudi 1.500 tovarn, 20 mošej in 31 poslopij varnostnih sil in 10 vodnih ter kanalizacijskih napeljav. Po prvih ocenah urada naj bi bilo škode za slabi dve milijardi dolarjev, vključno z okoli 200 milijoni dolarjev škode, povzročene na infrastrukturi.

Izrael skrbijo novi napadi na mesta blizu Gaze
Ob tem se je oglasil izraelski minister za socialo in blaginjo, ki je dejal, da je težava, kako zagotoviti obnovo Gaze, ne da bi se pri tem zgodili novi napadi skrajnežev na Izrael. Po njegovih besedah obstaja nevarnost, da bi med obnovo zgradbe uporabili za lansirna mesta raket.

Ban ogorčen nad razdejanjem v Gazi
Razdejanje v Gazi si ogleduje tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki je pred tem govoril z izraelskim premierjem Ehudom Olmertom. V Gazi si je ogledal tri zgradbe ZN-a, ki so bile močno poškodovane med izraelskimi napadi in izrazil ogorčenje ter zahteval preiskavo. Ban je pokazal sočutje s prebivalci Gaze in tamkajšnjim osebjem ZN-a. Pozneje naj bi obiskal tudi izraelski Sderot, ki je bil najpogostejša tarča palestinskih raketnih napadov.

M. R.