Katoliška cerkev v ZDA se spopada z mnogimi obtožbami splonega nadlegovanja. Foto: EPA
Katoliška cerkev v ZDA se spopada z mnogimi obtožbami splonega nadlegovanja. Foto: EPA
Odškodnina za spolne zlorabe

Katoliška cerkev naj bi oškodovancem izplačala 660 milijonov dolarjev, kar pomeni, da bo posamezni tožnik dobil nekaj več kot milijon dolarjev. To je največja izplačana odškodnina, povezana s spolnimi škandali v katoliški cerkvi, sodišče pa mora vsoto še dokončno potrditi.

Cerkev bo poleg visokega izplačila morala omogočiti tudi dostop do dokumentov posamezne škofije, iz katerih bo jasno razvidno, kdo je bil o zlorabah obveščen in kdo je v njih sodeloval. "Transparentnost je najbolj pomemben del tega in ostalih primerov," je povedal Ray Boucher, glavni odvetnik tožnikov.

Olajšanje za žrtve?
Losangeleška škofija še ni komentirala odločitve sodišča, sporočili pa so, da se bodo predstavniki Cerkve na sodišču zglasili v ponedeljek. Sporočili so tudi, da škofija razmišlja o prodaji dela cerkvene posesti, da bo lahko odplačala določeno odškodnino.

Žrtve zlorab so si ob odločitvi sodišča oddahnile. "Vesel sem, da bodo vse žrtve poplačane, upam le, da bodo v procesu našle tudi zadoščenje in da bodo uspele pozabiti na to, kar se jim je zgodilo," je povedal Steven Sanchez, eden od tožnikov.

Cerkev v Kaliforniji pogosto tarča obtožb
Samo v Kaliforniji se je katoliška cerkev v zadnjih petih letih spopadla z več kot 1.000 obtožbami žrtev zaradi spolnega nadlegovanja. Največja afera je leta 2002 izbruhnila v Bostonu, katoliška cerkev v ZDA pa je morala od leta 1950 plačati že dve milijardi dolarjev odškodnin za žrtve spolnega nadlegovanja. Kar četrtino odškodnin je morala plačati losangeleška škofija sama.

Odškodnina za spolne zlorabe