V Srbiji so se na smrt Slobodana Miloševića odzvali različno. Foto: EPA
V Srbiji so se na smrt Slobodana Miloševića odzvali različno. Foto: EPA
Zdenko Tomanović
Tomanović je pokazal pismo, v katerem je Milošević prosil Lavrova za pomoč. Foto: EPA
Prodaja koledarjev v Banjaluki
Glavna haaška tožilka Carla Del Ponte upa, da bo smrt Miloševića pripeljala do aretacije dveh najbolj iskanih vojnih zločincev, Radovana Karadžića in Ratka Mladića. Foto: Reuters
Mira Marković in Slobodan Milošević
Miloševićeva vdova Mira Marković že nekaj let živi v t. i. izgnanstvu v Rusiji, ker jo v Srbiji čakajo kriminalne obtožbe. Foto: EPA
Napis na posterju v Bijeljini

Nizozemski patologi so obdukcijo, ki je trajala skoraj osem ur, opravili v navzočnosti dveh srbskih kolegov. Takoj po Miloševićevi smrti so se namreč pojavila namigovanja, da so ga zastrupili in da morajo obdukcijo opraviti v tujini. Na izvide toksikoloških preiskav bo treba še počakati.

Milošević je bil srčni bolnik, ki je imel pogosto zvišan krvni tlak zaradi hipertrofije levega srčnega prekata. Njegove posmrtne ostanke naj bi sodišče svojcem predalo v ponedeljek.

Milošević pisal Lavrovu


Milošević je bil že nekaj ur mrtev, preden so pazniki to opazili. Ker sodnim izvedencem ni uspelo ugotoviti vzroka njegove smrti, so odredili obdukcijo. Miloševićeva vdova Mira Marković je odgovornost za smrt pripisala haaškemu sodišču, zato je Miloševićev odvetnik zahteval, da obdukcijo opravijo neodvisni strokovnjaki v Rusiji, kar pa je haaško sodišče zavrnilo.

Slobodan Milošević naj bi v petek, dan pred smrtjo, v Rusijo poslal pismo, v katerem trdi, da so mu dali napačno zdravilo. Trdil je, da je imel v krvi ostanke zdravil za gobavost in jetiko, kar je poročala tudi nizozemska javna televizija NOS, ki se je sklicevala na zdravniške vire. Ti naj bi mu po njegovih trditvah dali zato, da bi ga utišali.

Njegov odvetnik Zdenko Tomanović je novinarjem pokazal kopijo pisma, v katerem je nekdanji jugoslovanski predsednik ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova prosil za pomoč. V soboto je odvetnik dejal, da je Milošević trdil, da ga skušajo zastrupiti. Rusko zunanje ministrstvo pisma še ni komentiralo, ker ga do zdaj tudi še ni prejelo.

Del Pontejeva je ugibala o samomoru
Glavna haaška tožilka Carla Del Ponte je ob novici o smrti dejala, da je mogoče, da je Slobodan Milošević naredil samomor. V pogovoru za italijanski časopis La Repubblica je Del Pontejeva dejala, da je bil skorajšnji konec sojenja Miloševiću mogoč razlog, da si je sam vzel življenje.

Del Pontejeva predvideva, da bi se sojenje končalo z dosmrtno kaznijo, zato ugiba, ali se je Milošević vsemu temu želel izogniti. Haaško sodišče je zanikalo možnost samomora. Po besedah Del Pontejeve sta s smrtjo Miloševića aretaciji Radovana Karadžića in Ratka Mladića postali še bolj nujni.

Družina si ni edina o kraju pogreba
Za kraj pogreba za zdaj obstaja več možnih lokacij, saj svojci niso enotni o tem, kje naj bi nekdanji srbski predsednik našel zadnje počivališče.

V zvezi s tem je srbski predsednik Boris Tadić že dejal, da Milošević ne bo imel državniškega pogreba, njegovi ženi Miri Marković pa ne bo podelil amnestije. Miloševićeva družina že nekaj časa živi v Rusiji, pogreba v Srbiji pa se ne bi mogla udeležiti, saj bi lahko njegovo vdovo in sina aretirali ob prihodu, ker jih doma čakajo različne obtožbe.

Vdova si želi, da bi bil njen mož pokopan v Moskvi, kamor se je zatekla, potem ko so leta 2003 srbske oblasti za njo razpisale tiralico. Nizozemska naj bi že namignila, da bi ji lahko izdala vizum, če bi želela osebno prevzeti posmrtne ostanke.

Hčerka Marija si nasprotno želi, da bi Miloševića pokopali v Črni gori, kjer so pokopani vsi njegovi bližnji sorodniki, brat Borislav pa je dejal, da se družina še ni pogovarjala o kraju pogreba, sam pa meni, da bi bila najboljša izbira Srbija.

V večjih mestih v Srbiji in tudi Republiki srbski so konec tedna potekali shodi v spomin na nekdanjega predsednika Jugoslavije. Na glavnih trgih mest v Republiki srbski so ljudje prižigali sveče in polagali cvetje, na območju pa so se pojavili tudi plakati z gesli v Miloševićevo podporo.

Napis na posterju v Bijeljini