Novica o Miloševićevi smrti se je znašla na naslovnicah vseh svetovnih časopisov. Foto: Reuters
Novica o Miloševićevi smrti se je znašla na naslovnicah vseh svetovnih časopisov. Foto: Reuters
Javier Solana
Upam, da je pred Srbijo evropska prihodnost, je povedal Solana v Salzburgu. Foto: EPA
Svetozar Marović
Upamo, da se končuje obdobje delitve in zla, je povedal predsednik SČG-ja Marović. Foto: EPA
Slobodan Milošević
Milošević ima v Srbiji še vedno številne privržence. Foto: EPA

Za hrvaško in bošnjaško javnost je Milošević simbol vojne in najbolj odgovoren za smrt več deset tisoč ljudi, stotisoče pregnanih, stotine porušenih vasi in mest.

Hrvaški predsednik Stipe Mesić obžaluje, da Milošević ni dočakal konca sojenja in s tem kazni, ki si jo je zaslužil. Predsedujoči predsedstvu BiH-a Sulejman Tihić ga je označil kot najbolj odgovornega za spopade v BiH-u. Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu je povedal, da Miloševićev duh žal še živi v Srbiji, premier Agim Čeku pa pričakuje, da bo njegova politika dobila zasluženo kazen.

Zahod daje priložnost
Vodja evropske diplomacije Javier Solana upa, da bo smrt Miloševića pomagala Srbiji, da se sprijazni s preteklostjo in prihodnostjo. Čas je, da začne Srbija gledati v prihodnost, ki je tu, v EU-ju, je povedal Solana.

Avstrijska zunanja ministrica in predsedujoča EU-ju Ursula Plassnik meni, da je pred Srbijo izziv, da se zdaj sooči z Miloševićevo dediščino, končni cilj pa sta trajni mir in sprava. Podobno trdijo prvi diplomati Nemčije, VB-ja, Nizozemske, Francije in Luksemburga. Na zasedanju v Salzburgu so vsi po vrsti Miloševića označili za človeka preteklosti in izrazili obžalovanje, da ni dočakal obsodbe.

Odzivi iz Slovenije. Preberite tukaj.

Rusko zunanje ministrstvo haaškemu sodišču očita, da Miloševiću ni dovolilo oditi na zdravljenje v Rusijo, zato v Moskvi pričakujejo, da jih bo sodišče podrobno seznanilo z vsemi okoliščinami smrti. Ameriški zunanje ministrstvo pa je Miloševića označilo za glavnega krivca za razpad nekdanje Jugoslavije in je srbskemu narodu ob njegovi smrti zaželelo mir, varnost in večjo vključenost v evro-atlanstko skupnost.

Kaj se dogaja v Srbiji?
Številni Miloševićevi privrženci v Srbiji so prepričani, da je njhovega nekdanjega voditelja ubilo haaško sodišče. Bodisi zato, ker mu je preprečilo zdravljenje v Rusiji, bodisi zato, ker naj bi z njim v priporu nečloveško ravnali. Mnogi se bojijo, da utegnejo Miloševićevi privrženci vnovič pridobiti veljavo.

Srbski premier Vojislav Koštunica je napovedal, da bo vlada zahtevala od haaškega sodišča poročilo o vzroku smrti Slobodana Miloševića. Po besedah predsednika skupnosti SČG-ja Svetozarja Marovića predstavlja način, kako je Milošević umrl, velik preizkus za moralno avtoriteto Haaga. Milošević odhaja in upati je, da s tem tudi obdobje uničevanja, delitve in zla, je dejal.

Opozicijski radikalci trdijo, da smrt odpira vprašanje sodelovanja s Haagom za vsako ceno, pri čemer vztraja Koštunićeva vlada. Srbske nevladne organizacije so si enotne, da se bodo Srbi zdaj zaradi nezaupanja v Haag še težje soočili s svojo preteklostjo.

SPS: Zgodil se je umor
Miloševič v Haagu ni umrl, ampak je bil umorjen, menijo predstavniki stranke SPS, katere formalni vodja je bil še vedno Milošević. Pred umorom mu je uspelo ubraniti nacionalne in državne interese Srbije in srbskega naroda, zaradi česar mu moramo biti hvaležni, so sporočili iz Socialistične stranke. Predsednik njenega glavnega odbora Ivica Dačič je dejal, da smrt pomeni veliko izgubo za Srbijo, srbsko ljudstvo in stranko.

Da gre za umor, trdijo tudi v Združenju Svoboda, ki zagovarja Miloševićevo politiko in ki naj bi ji sam Milošević bolj zaupal kot lastni stranki. Gre za najhujši zločin proti Srbiji, so sporočili.