Srečanje britanske in ameriške delegacije pred uradnim začetkom srečanja. Foto: Reuters
Srečanje britanske in ameriške delegacije pred uradnim začetkom srečanja. Foto: Reuters

Poleg članic skupine – ZDA, Združenega kraljestva, Kanade, Nemčije, Francije, Italije in Japonske – so na tridnevno zasedanje zunanjih in razvojnih ministrov povabljeni tudi predstavniki Avstralije, Indije, Južne Koreje, Južne Afrike in gospodarske unije desetih držav jugovzhodne Azije – ASEAN.

Združeno kraljestvo je srečanje označilo kot priložnost, da se utrdi vpliv Zahoda, poroča Reuters. Ministri bodo tudi postavili temelje za srečanje voditeljev G7 prihodnji mesec, na katerem bodo zahodne zaveznice skušale oživiti sodelovanje z ZDA po letih nesoglasij z Donaldom Trumpom. Obisk v Londonu bo prva pot novega predsednika Joeja Bidna v tujino.

Na sporedu ministrskega srečanja so številne teme: odnos z Rusijo in Kitajsko, covid-19, iranski sporazum, podnebje, Afganistan itd. Foto: Reuters
Na sporedu ministrskega srečanja so številne teme: odnos z Rusijo in Kitajsko, covid-19, iranski sporazum, podnebje, Afganistan itd. Foto: Reuters

ZDA in Združeno kraljestvo "z ramo ob rami"

Srečanje se uradno začenja s ponedeljkovo večerjo, že predtem pa sta se ločeno sešla britanski zunanji minister Dominic Raab in ameriški državni sekretar Antony Blinken. Poudarila sta, da stojita njuni državi "z ramo ob rami" pri vprašanjih, kot sta Iran in Afganistan, pa tudi glede Kitajske, ki mora spoštovati svoje mednarodne obveznosti.

Po besedah Blinkna ZDA nimajo "tesnejšega zaveznika in tesnejšega partnerja" od Združenega kraljestva. Raab in Blinken se bosta predvidoma pogovarjala tudi o tekočih trgovinskih pogajanjih med državama. Združeno kraljestvo si prizadeva za trgovski sporazum, ki ga je premier Boris Johnson označeval za "največjo priložnost brexita", a za zdaj dogovora še ni bilo.

Raab je v nedeljo sporočil, da si bodo na srečanju prizadevali za vzpostavitev hitro odzivnega mehanizma proti "ruskim dezinformacijam", prav tako pa se bodo zavzeli za "odprte trge in demokracijo", s čimer je ošvrknil Kitajsko.

Japonska in Južna Koreja odobravata Bidnov pristop do Severne Koreje

Tako Raab kot Blinken sta se ločeno sešla tudi z japonskim kolegom Tošimicujem Motegijem, Blinken se je poleg tega pogovarjal z zunanjim ministrom Južne Koreje Chung Eui-yongom. Državni sekretar je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP predstavil predvsem nov pristop ZDA do Severne Koreje, ki sta ga sogovornika podprla. Severna Koreja je sicer Bidnov pristop v nedeljo že zavrnila kot sovražnega.

Japonskega ministra Motegija je Raab sprejel v Kentu. Foto: Reuters
Japonskega ministra Motegija je Raab sprejel v Kentu. Foto: Reuters

Sklad za izobraževanje žensk v državah v razvoju

Zunanji in razvojni ministri bodo govorili tudi o pandemiji covida-19, ob vse večji precepljenosti pa bodo pozornost namenili tudi obdobju po koncu pandemije. Britansko zunanje ministrstvo je med drugim napovedalo razpravo o pobudah za izboljšanje izobraževanja deklet in zaposlovanja žensk v državah v razvoju v okviru okrevanja po pandemiji. V ta namen se vzpostavlja poseben sklad, ki bo imel v prihodnjih dveh letih na voljo 15 milijard dolarjev, poroča nemška tiskovna agencija DPA.moj