Trump želi razširiti format skupine gospodarsko najrazvitejših držav. Foto: EPA
Trump želi razširiti format skupine gospodarsko najrazvitejših držav. Foto: EPA

Trump bi tako na vrhu skupine G7, ki jo sestavljajo ZDA, Japonska, Nemčija, Združeno kraljestvo, Francija, Kanada in Italija, jeseni gostil še predsednike Rusije, Indije, Južne Koreje in Avstralije. Kot je pojasnil, je trenutna sestava skupine zastarela in ne predstavlja tega, kar se dogaja po svetu.

Novega datuma za vrh še nima. Ocenjuje pa, da bi srečanje lahko potekalo septembra, ko se bodo v New Yorku zbrali svetovni voditelji na Generalni skupščini ZN-a. Letos jih zaradi koronavirusa sicer najverjetneje ne bo veliko. Trump razmišlja tudi o datumu po ameriških predsedniških volitvah 3. novembra.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v soboto sporočila, da junija v Belo hišo ne bo prišla, razen morda v primeru umiritve pandemije.

Vrh G7 je bil najprej predviden junija v Camp Davidu, vendar je Trump zaradi pandemije koronavirusa marca napovedal, da bo srečanje potekalo po telekonferenci. Pred tednom dni si je premislil in napovedal, da bo imel vrh v živo.

Trump že dalj časa zagovarja vrnitev Rusije v skupino industrijsko najrazvitejših držav oziroma vrnitev skupine G8, ki se je skrčila na G7 po ruski priključitvi ukrajinskega polotoka Krim leta 2014. Drugi člani G7 te zamisli ne podpirajo, dokler Rusija ne spremeni svojega obnašanja.

Rusija za zdaj zadržana

Rusija je do Trumpovega predloga za zdaj zadržana. Kot je za rusko tiskovno agencijo Interfax dejal predsednik odbora za zunanjo politiko v zgornjem domu ruskega parlamenta Dmitrij Kosačov, je Moskva pripravljena na kakršen koli format dialoga, a le, če bo enakovredna preostalim sodelujočim. "Mesto opazovalke Rusiji ne ustreza," je poudaril in dodal, da pričakujejo še podrobnosti Trumpove pobude, da bi se lahko odločili, ali jo bodo sprejeli.