Nove naselbine - stare težave. Foto: EPA
Nove naselbine - stare težave. Foto: EPA

Mirovna pogajanja so se ob podpori ZDA začela pred mesecem dni po skoraj dveh letih zatišja, a kljub začetnemu optimizmu se je že kmalu zataknilo pri enem izmed ključnih vprašanj na pogajalski mizi - judovskih naselbinah na Zahodnem bregu. Izrael namreč ni podaljšal desetmesečnega moratorija za gradnjo novih naselbin, ki se je iztekel ta teden.

"Vodstvo sporoča, da obnovitev pogovorov zahteva otipljive korake, kot prvo zamrznitev gradnje naselbin," je po sestanku palestinskega predsednika Mahmuda Abasa s palestinskimi političnimi voditelji sporočil visoki član palestinskih oblasti Jaser Abed Rabo in za prekinitev pogajanj obtožil Izrael.

Za Palestince gradnja naselbin na ozemlju, ki ga je Izrael okupiral po vojni leta 1967, predstavlja glavno oviro pri oblikovanju neodvisne palestinske države, katere jedro predstavlja Zahodni breg, prestolnico pa Vzhodni Jeruzalem.

V judovskih naselbinah na Zahodnem bregu živi okoli pol milijona Izraelcev, ki imajo v desnosredinski vladi močnega zagovornika, saj so koalicijske stranke, tudi Likud premierja Benjamina Netanjahuja, svojo agendo gradile prav na podpori judovskim naseljencem. Za mednarodno skupnost so naselbine nezakonite.

V pričakovanju fleksibilnosti
Netanjahu je pod pritiski ameriške administracije pred desetimi meseci sprejel moratorij za gradnjo judovskih naselbin, vendar ga kljub številnim pozivom ni podaljšal. Sam je dejal, da zamrznitev ni bila lahka, a se je pohvalil, da je izpolnil svojo obljubo ZDA, Palestincem in mednarodni skupnosti.

"Od Palestincev zdaj pričakujem, da bodo pokazali nekaj fleksibilnosti," je dejal Netanjahu in zatrdil, da načrtovana gradnja v Judeji in Samariji, kot Izraelci imenujejo Zahodni breg, ne bo imela vpliva na mirovni načrt.