Aung San Su Či je prejšnji teden dosegla zgodovinsko zmago. Foto: Reuters
Aung San Su Či je prejšnji teden dosegla zgodovinsko zmago. Foto: Reuters
Predstavnik muslimanske manjšine med oddajo svojega glasu. Foto: Reuters

Gre za zadnji udarec za muslimansko manjšino, ki je v tej budistični državi potisnjena grobo ob rob in nasilno zatirana.

Po volitvah prejšnji teden so vsi aktualni predstavniki muslimanske manjšine izgubili svoje sedeže, novi muslimanski kandidati pa so vsi po vrsti izgubili v svojih okrožjih.

Muslimani v Mjanmaru predstavljajo štiri odstotke 51-milijonske populacije, pred volitvami pa so se znašli na hudem udaru. Zakrknjeno nacionalistično gibanje Odbor za zaščito rase in religije (Ma Ba Tha) je po vsej državi prirejalo shode, na katerih so islam razglašali za grožnjo budizmu. Kot poroča Guardian, je mjanmarska volilna komisija za nameček pred volitvami diskvalificirala vrsto muslimanskih kandidatov, češ da njihovi starši niso bili rojeni v Mjanmaru oz. da tega ne morejo dokazati.

V Mjanmaru vladajo zakoreninjeni predsodki, da pri muslimanih v državi ne gre za legitimne prebivalce Mjanmara, ampak za priseljence iz sosednjega Bangladeša. "Od 6.074 potrjenih kandidatov jih je 5.130 budistov, 903 kristjani in zgolj 28 muslimanov (0,5 %), kar nikakor ne predstavlja splošne demografske slike," opozarja Minakši Ganguli iz organizacije Human Rights Watch. "To gre le delno pripisati diskriminatornim odločitvam komisije. Tudi največje stranke kažejo izjemno pristranskost, da bi se tako obranile kritik rasističnega budističnega gibanja Ma Ba Tha."

Pred pritiskom klonili tudi zmagovalci
Pred pritiskom Ma Ba Thaja je klonila tudi Narodna liga za demokracijo (NLD) Nobelove nagrajenke Aung San Su Či in muslimanom v stranki dala napotek, naj ne kandidirajo.

NLD je sicer več kot prepričljivo slavil - v novem parlamentu bo imela stranka kar 80 odstotkov sedežev.

Preganjanje muslimanov je najbolj vseprisotno v zahodni zvezni državi Rakhine, kjer v begunskih taboriščih živi več kot 140.000 preganjanih pripadnikov manjšine Rohingja, ki so morali pobegniti s svojih domov med krvavimi napadi budistov na njih leta 2012. Pripadniki manjšine Rohingja, ki so se udeležili volitev leta 2010 in 2012, tokrat sploh niso smeli voliti, saj ne veljajo za polnopravne državljane.

Ko so mediji o tej pereči temi tik pred volitvami povprašali Aung San Su Či, jim je ta odvrnila, naj ne "podpihujejo" zadeve.