Mladić naj bi imel v nasprotju s Karadžićem okoli sebe veliko bolje organizirano mrežo pomagačev, med katerimi so nekdanji vojaški oficirji in skoraj fanatični nacionalisti. Foto: EPA
Mladić naj bi imel v nasprotju s Karadžićem okoli sebe veliko bolje organizirano mrežo pomagačev, med katerimi so nekdanji vojaški oficirji in skoraj fanatični nacionalisti. Foto: EPA
Mladićevi privrženci
Mladić ima v Srbiji veliko zvestih nacionalističnih privržencev, ki ga ne bi izdali za noben denar. Foto: EPA
Ratko Mladić in Radovan Karadžić
Pomemben dejavnik pri aretaciji Karadžića je bil odhod Vojislava Koštunice z mesta premierja in Radeta Bulatovića z mesta vodje srbske varnostno-obveščevalne službe po oblikovanju proevropske vlade. Foto: EPA
Ratko Mladić
Mladić je bil med vojno v BiH-u od leta 1992 do leta 1995 poveljnik vojske Republike srbske. Usmerjal je obleganje Sarajeva, ki je trajalo kar 44 mesecev, in vodil ofenzivo na Srebrenico, ko so njegova vojska in paravojaške enote izvedle pokol 8.000 muslimanov. Foto: MMC RTV SLO

Po aretaciji Radovana Karadžića vsi pričakujejo, da bo enaka usoda doletela tudi nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov, ki je skupaj s svojim nekdanjim nadrejenim obtožen genocida, zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov med vojno v BiH-u v prvi polovici 90. let.

Po poročanju srbskega časopisa Blic naj bi se po domnevah poznavalcev Mladić diskretno skrival v stanovanju v vojaških blokih nekje v Novem Beogradu, vendar pa je po Karadžićevi aretaciji po vsej verjetnosti spremenil lokacijo in nedvomno tudi identiteto. Do zdaj so v javnosti krožile govorice, da naj bi Mladić svoje stanovanje zapuščal le v zgodnjih jutranjih in poznih večernih urah. Nosil naj bi očala in dva tedna staro brado, deloval pa naj bi tiho in rahlo zanemarjeno.

Nekateri srbski mediji poročajo, da naj bi Mladića varovala dva telesna stražarja, ki ga nikoli ne izpustita izpred oči. Stražarja naj bi imela strogo navodilo, da svojega varovanca ustrelita, še preden bi ga lahko prijeli. Tako kot Karadžić naj bi imel tudi Mladić lažno identito, ki so mu jo brez dvoma priskrbeli ljudje znotraj državnih struktur.

Le počasi na sled haaškemu obtožencu
Kljub velikim pričakovanjem po aretaciji Karadžića pa vodja srbskega nacionalnega urada za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasim Ljajić opozarja, da je še prehitro govoriti o aretaciji drugega najbolj iskanega haaškega begunca.

Za beograjski B92 je Ljajić povedal, da še vedno poteka rekonstrukcija Karadžićevega gibanja v Srbiji, zato je nerealno pričakovati, da bo ta preiskava pripeljala do sledi za Mladića. Vseeno je zagotovil, da bo Srbija izpolnila svoje mednarodne obveznosti in nadaljevala iskanje Mladića in nekdanjega predsednika samooklicane Republike Srbske krajine Gorana Hadžića, ki sta edina še preostala haaška begunca.

Z Mladićem bo težje kot s Karadžičem
Nekateri strokovnjaki opozarjajo, da bo Mladića veliko težje ujeti kot Karadžića, saj naj bi Karadžića ščitile in mu pomagale pri skrivanju tajne službe, ki so že prešle pod nadzor proevropsko usmerjene vlade, medtem ko naj bi bil Mladić pod zaščito večinoma upokojenih, a še vedno vplivnih vojaških struktur, na katere nove oblasti nimajo vpliva.

Z nekdanjimi vojaškimi poveljniki naj bi imel Mladić osebne odnose, zato so mu še posebej lojalni. Na roke naj bi mu šlo tudi to, da je v Srbiji veliko priljubljenejši kot Karadžić, saj ga imajo mnogi za pravega branitelja srbskega naroda in narodnega heroja, ki se je bojeval za zaščito Srbov pred muslimani in Hrvati.

Drugi strokovnjaki trdijo, da Mladiću na begu pomaga ista mreža pomagačev kot Karadžiću, uporabljajo pa tudi enake metode. Tega mnenja je nekdanji uslužbenec srbske službe za državno varnost Božidar Spasić, ki je njune metode skrivaj primerjal s tistimi, ki so jih uporabljali Hitlerjevi sodelavci in znani nacistični zločinci.

Po njegovih besedah je na začetku pri skrivanju sodelovalo več držav, kot so bile pri pobeglih nacistih primer ZDA in južnoameriške države, vendar se je to spremenilo, ko je Srbija sprejela zakon o sodelovanju s haaškim sodiščem in so oblasti pokazale resen namen, da primejo obtožene vojne zločince. Ko se je to zgodilo, naj bi Karadžić dobil novo identiteto.

Pomembne podatke, ki bi lahko pripeljali do razkritja mreže pomagačev in posledičnega prijetja Mladiča, naj bi oblasti pridobile prejšnji mesec, ko so nedaleč od Beograda prijeli haaškega obtoženca in nekdanjega policijskega poveljnika bosanskih Srbov Stojana Župljanina.

Z las ušel prijetju
Mladić je popolnoma izginil leta 2000, ko so v Srbiji strmoglavili režim Slobodana Miloševića, predtem pa naj bi ga celo videvali na nogometnih tekmah. Od takrat so se pojavljala mnoga ugibanja in poročanja o njegovem skrivališču. Videvali naj bi ga v Rusiji, Grčiji, Romuniji, na Madžarskem ter seveda v Srbiji in sosednji Črni gori.

Na naslovih, kjer naj bi se nahajal, so izvedli številne racije in nekajkrat naj bi mu bili celo zelo blizu, a je po namigu vohunov v varnostnih organih pobegnil le pol ure pred prihodom policistov in tajnih agentov. Pojavile so se tudi govorice, da se pogaja s srbskimi oblastmi o predaji v zameno za nekaj milijonov dolarjev, ki bi si jih razdelili družina in njegovi telesni stražarji. V zadnjih letih naj bi bil tudi slabega zdravja in naj bi imel dva ali tri srčne napade.

G. V.