Bo srbskim oblastem po Karadžiću uspelo s prostosti spraviti tudi Ratka Mladića? Foto: EPA
Bo srbskim oblastem po Karadžiću uspelo s prostosti spraviti tudi Ratka Mladića? Foto: EPA
Goran Hadžić
Hadžića in Mladića sodnikom še ni uspelo spraviti na zatožno klop. Foto: EPA

Mednarodno kazensko sodišče Združenih narodov za nekdanjo Jugoslavijo je oba, Karadžića in Mladića, obtožilo genocida in zločinov proti človečnosti zaradi poboja okoli 7.000 muslimanskih fantov in moških v Srebrenici leta 1995. Mladića iščejo tudi zaradi njegove vloge v bombardiranju Sarajeva leta 1992.

Od mladosti vojak
Mladić je bil rojen leta 1942 v vasi Kalinovik v BiH-u. Sprva je hotel postati učitelj, nato kirurg, končno se je odločil za vojaško službo. V Jugoslovanski ljudski armadi, kjer je sodeloval vse do razpada Jugoslavije, si je pridobil vojaško izobrazbo. Leta 1991 se je javil, da bo vodil 9. korpus, ki je bil nastanjen na območju Knina. Tako je bilo vse do maja 1992, ko so se bosanski Srbi odločili za ustanovitev svoje vojske, katere vodenje je prevzel Mladić.

Se tudi Mladić skriva v Beogradu?
Po končani vojni v BiH-u se je Mladić preselil v Beograd, kjer je užival podporo režima Slobodana Miloševića. Po prijetju Miloševića pa se je moral začeti skrivati pred novimi oblastmi, ki so ga želele privesti pred haaško sodišče. Krog okoli Mladića se je potem, ko so aretirali več njegovih pomagačev, februarja 2006 že močno zožil, njegova aretacija naj bi bila le še vprašanje časa, a se Mladić, ki naj bi se v tem času precej spremenil in se odebelil, še danes uspešno izmika roki pravice. Po nekaterih vesteh naj bi se dnevno selil iz stanovanja v stanovanje v Beogradu, pri tem mu pomaga en varnostnik.

Prosti čas preživlja z igranjem šaha ali obiskovanjem groba svoje hčerke Ane, ki se je leta 1994 ustrelila z njegovo pištolo, domnevno zaradi pritiskov med balkansko vojno. Junija 2006 naj bi Mladić doživel že tretji infarkt. Njegova aretacija je ena največjih ovir na poti Srbije k Evropski uniji.

Hude obtožbe tudi za Hadžića
Drugi obtoženec haaškega sodišča, ki je po več kot desetletju še vedno na begu, pa je Goran Hadžić, nekdanji premier Republike srbske Krajine. Haaška obtožnica ga bremeni 14 kršitev proti človečnosti zaradi vpeletenosti v izgon in uboje na tisoče hrvaških civilistov s Hrvaške med letoma 1991 in 1993. Posebej ga iščejo zaradi vloge v poboju 250 civilistov v Vukovarju leta 1991.

Od časa do časa se pojavljajo namigi, da so srbske oblasti v stiku z njegovo družino in da se z njim pogajajo o predaji. Nekaj časa naj bi se skrival v pravoslavnem samostanu Irig v bližini Fruške gore ali v bližini Herceg Novega v Črni gori.

A. P.