Po dokončnih izidih je za odhod iz EU-ja glasovalo 51,9 odstotka britanskih volivcev, za obstanek pa 48,1 odstotka. Razlika je bila več kot milijon glasov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Po dokončnih izidih je za odhod iz EU-ja glasovalo 51,9 odstotka britanskih volivcev, za obstanek pa 48,1 odstotka. Razlika je bila več kot milijon glasov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

V obdobju od 17. do vključno 24. junija je bilo na portalu oddanih 20.932 komentarjev, od tega skupno izbrisanih (neposredno in pod nadzorom) 2.303.

Pogovor z britansko veleposlanico po referendumu
Pogovor z ministrom Erjavcem o brexitu
Veliki padci na borzah posledice referenduma
Izredni sestanek vrha EU-ja
Britanci izglasovali izstop
Poročila po zaprtju volišč v Združenem kraljestvu
Na britanskem referendumu se obeta tesen izid
Britanci izbirajo med obstankom in odhodom iz EU-ja
Britanci na referendumu o svojem članstvu v EU-ju
Britanci odločajo o obstanku Velike Britanije v Uniji
Zadnje soočenja pred referendumom o brexitu
Burno soočenje pred referendumom o EU-ju
Napetost pred britanskim referendumom naraša
Obtožnica zaradi umora britanske poslanke
Na Otoku žalujejo za ubito poslanko
Britanci žalujejo za ubito poslanko
Velika Britanija v šoku po umoru poslanke
Negotovost v Evropi, zaradi britanskega referenduma

Britanski volivci so v četrtek na referendumu podprli izstop svoje države iz EU-ja. Za brexit jih je glasovalo skoraj 52 odstotkov. Britanski premier David Cameron je zaradi tega napovedal svoj odstop, vrednost funta je močno padla, Škoti pa že razmišljajo o novem referendumu o neodvisnosti. Medtem v EU-ju poudarjajo, da so odločeni ohraniti enotnost EU-ja.

#MMCdebata
MMC-debata je rubrika, v kateri na MMC-ju vsak teden izpostavljamo najodmevnejše komentarje uporabnikov našega portala.

Po dokončnih izidih je za odhod iz EU-ja glasovalo 51,9 odstotka britanskih volivcev, za obstanek pa 48,1 odstotka. Razlika je bila več kot milijon glasov. Za brexit so večinsko glasovali volivci v Angliji in Walesu, medtem ko so v Londonu, na Škotskem in Severnem Irskem večinsko podprli obstanek v EU-ju.

Dobra stvar izstopa Velike Britanije iz EU je ta, da EU ne bo podpisala trgovskega sporazuma z ZDA, za kar so se najbolj zavzemali britanski politiki.

— euro20166 2016-06-24 10:07:13

Škoti naj čimprej skličejo referendum, dokler je ozračje megleno. Sedaj imajo super izhodišče in skoraj zagotovo ne bodo padli na finto iz Londona.

— webman 2016-06-24 10:15:04

Največja ironija pa je da "Britanija" od danes razpada navznoter...Angleži bodo z Walesom ostali sami, saj Sinn Fein že napoveduje referendum o združitvi Irske...da se o Škotih, ki so glasovali za EU sploh ne pogovarjamo.
EU ne bo razpadla, Angleži pa so se ustrelili v koleno!

— designprologo 2016-06-24 10:12:08

"zagovorniki izstopa pa so pred referendumom dejali, da naj ne bi izstopili pred letom 2020"

Kot da bi jaz rekel ženi:
"Stara, ločil sem bom, tam enkrat do 2020. Do takrat bova še naprej živela bolj ali manj normalno zakonsko življenje, se malo pogajala. Ko pa najdem boljšo pa grem. No ja, če ne, pa mogoče tudi ostanem."

— Damjan Hodžar 2016-06-24 10:12:26


Cameron takoj napovedal odstop
"Naj se 23. junij zapiše v zgodovino kot naš dan neodvisnosti," je izide komentiral eden glavnih zagovornikov odhoda iz Unije, vodja evroskeptične stranke Ukip Nigel Farage, ki je Britancem obljubljal, da bo država z izstopom iz EU-ja znova vzela vajeti v svoje roke. Britanski premier David Cameron je po objavi izidov napovedal odstop. "Mislim, da ne bi bilo prav, da bi skušal biti kapitan, ki vodi državo v novo smer," je dejal. Umakniti se namerava do oktobrskega kongresa konservativcev, saj verjame, da bo moral pogajanja o izstopu države iz EU-ja voditi novi premier.

Edini ki to vidijo kot poraz so poslanci v bruslju, ki vlecejo gromozanske place na racun prebivalcev EUja. Vse drzave spokat vn pa ustvar normalne povezave med narodi. EU je zaostala institucija, ki nima vec kej zivet v 21. stoletju, kjer dominira globalen trg...

— clutch00 2016-06-24 10:05:49

sicer sem pa jaz vesel da so angleži odšli, za to imam samo en razlog, sedaj bomo lahko vsi videli ali bo šlo angliji v naslednjih letih bolje ali slabše, če jim bo šlo bolje, mislim da podporniki eu ne bodo prepričali več nobene države da ostane v eu.

— deadcool 2016-06-24 10:21:46

Zdaj je čas, da se Irska združi, Škotska pa odcepi.

— aktivist 2016-06-24 12:12:36

UK je od samega vstopa v EU imela privilegije, izjeme, posebno obravnavo itd, česar ni bila deležana v tej meri nobena druga članica EU.

In namesto, da bi tvorno sedolvali pri tvorbi boljše EU, so vedno le pljuvali in ZASE zahtevali poseben status.

Sebično! Zelo sebično! Sploh zato, ker je EU tvorba, ki omogoča MIR v Evropi. Mir, ki zelo koristi tudi UK. A se obnašajo, kot da je EU le nebodigatreba in nekakšen parazit, ki škodi UK.

REs, kako kratkovidno! Očitno so Nemci in Francozi edini sposobni dojeti bistvo EU - tj. ohranjanje miru v Evropi!!!!!! Vse ostale pridobitve so bonus ... A pač vse ima svojo ceno.

In kakšno ceno ima MIR? Nihče ga ne ceni, dokler ga čahko uživa. Ko pa miru ni več ,a postane neprecenljiv, kajne.

Res, UK se ne zna več strateško obnašati ... že nekaj časa ne.

— Tine Baline 2016-06-24 10:43:23


Člen 50, ki ureja izstop države iz EU-ja
"Mislim, da je prav, da novi premier sprejme odločitev o tem, kdaj aktivirati člen 50," je dejal Cameron. Omenjeni člen Lizbonske pogodbe ureja izstop države iz EU-ja. Država, ki želi izstopiti, mora o svoji nameri najprej uradno obvestiti Evropski svet. Na podlagi smernic, ki jih ta pripravi, se Unija začne pogajati in sklene s to državo sporazum, v katerem opredeli pogoje za njen izstop in okvir prihodnjih odnosov med stranema. Pogodba EU-ja predvideva dveletno obdobje za pogajanja o pogojih izstopa, a bi lahko postopek trajal tudi dlje. Nekdanji londonski župan Boris Johnson, eden izmed vodij kampanje za brexit in možen kandidat za naslednika Camerona, je dejal, da ni razlogov za naglico glede uporabe 50. člena Lizbonske pogodbe.

Osrednji nauk te zgodbe je dokaj jasen. EU je nelegitimna in nedemokratčna in zasleduje vizijo razvoja kontinenta, ki ni s v skladu z željami večine njegovih prebivalcev. Ugled EU in s tem ideje evropske povezave je nepovratno okrnjen, kar kaže tudi to, da bi bil rezultat podoben če bi se včeraj odvil v Franciji, v Italiji ali na Nizozemskem.

Edina rešitev iz trenutne situacije in edino upanje za EU projekt sedaj je korenita institucionalna in politična reforma, ki bi jo sam strnil v koncept D+D:

1. Prvi D kot demokratizcija. EU mora nujno pridobiti demokratično legitimnost za svoje odločitve. Ni moč od nobenega Eu državljana pričakovati, da bo privolil v to da plačuje davke v EU, če nanjo nima tudi političnega vpliva. EU se mora definitivno otresti svoje narave mednarodne organizacije upravljane po konceptu medvladnega dialoga in postati podobnejša republiki, kjer ima glavno vlogo parlament in ta kot predstavnik ljudstva izvaja oblast v imenu suverena - torej v imenu ljudstva. Konkretno to pomeni: 1. ukinitev sveta EU (kjer zasedajo predsedniki vlad), 2. polna pooblastila Evropskemu parlamentu, 3. oblikovanje dvodomnega parlamenta, kjer bi v novi zbornici vsaka država bila zastopana z enakim številom neposredno izvoljenih predstavnikov, ki bi bili neodvisni od svojih vlad in parlamentov. 4. izvolitev evropske komisije, ki bi bila v polni in izključni pristojnosti evropskega parlamenta 5. Vzpostaviev vzvodov vseevropske direktne demokracije, kjer bi morali oblikovati vrsto orodij prek katerih bi državljani lahko neposredno vplivali in po potrebi blokirali odločitve EU (EU zakonodajni referendum, odpoklici poslancev). 6. ustanovitev pravih evropskih strank, ki niso zavezništva nacionalnih strank, ampak njim paralelne organizacije. Nek EU državljan bi moral imeti pravico članstva v dveh strankah hkrati - nacionalni in evropski.

2. Drugi D kot decentralizacija. Več kot očitno je postalo, da državljani čutijo, da je bilo preveč pristojnosti prenesenih na raven EU, sploh v državah z Evrom. Od uvedbe Evra gresta Francosko in Italijansko gospodarstvo samo navzdol. Če hočemo torej ohraniti EU jo je nujno treba do določene mere razrahljati in ne še tesneje povezovati. S tem bo državam članicam zagotovljeno, da njihova suverenost ostaja nedotaknjena. S tem razrahljanjem pa mislim predvsem na: 1. nalitje čistega vina glede Evra in omogočenje mirnega in kontroliranega izstopa iz evroobmočja državam, ki zanj niso zrele. V Evru lahko preživi kvečjemu le nekaj ožja skupina jedrnih držav z Nemčijo na čelu. 2. Omogočitev vsem enakih, omejenih in nadzorovanih izjem pri pri treh ključnih svobodah znotraj EU: gibanje kapitala, dela in dobrin. To bi dalo državam možnost da za omejen čas in v skladu s svojimi potrebami bodisi omejijo toke priseljevanja, omejijo beg kapitala, ali pa omejijo uvoz ali izvoz določenih dobrin. Poudarek je na argumentirani uvedbi in začasnosti takih ukrepov, ki pa morajo biti vsem enako dostopni, ne pa po principu izjem ki veljajo za nekatere in ne za druge. 3. Konec vsiljevanja liberalizacije EU trga s čimer mislim predvsem na javne storitve in dobrine. Države članice morajo same imeti možnost odločanja, katera podjetja bodo imele v državni in katere v privatni lasti ter katere storitve bodo javni servisi in katere ne. Regulativa skupnega tržišča to možnost odločanja izjemno omejuje danes. 4. Zaustavitev ekonomske integracije in začetek močnejše koordinacije in integracije na področju varnostne in zunanje politike. EU mora postati predvsem geopolitično (vojaško in diplomatsko) zavezništvo in ne zgolj ekonomska unija. S tem konkretno mislim uskladitev vseh zunanjih politik EU držav na isto linijo in to na področjih ki bodo skupno dogovorjena, npr. da neka država lahko na nekem področju fura svojo politiko, na drugem (če je tako dogovorjeno na ravni unije), pa mora zastopati politiko unije oz. svoje delovanje umakniti skupni evropski diplomaciji. Na vojaškem področju pomeni to, da se EU države ki so hkrati v NATO povežejo v enotno gospodarsko zavezništvo (nek NATO znotraj NATA) in nastopajo kar se tiče varnostnih vprašanj z enotno strategijo in enotnim glasom.

Če namesto tega bo šlo po sistemu "buissnes as usual", pa bomo kaj kmalu priča sestutju EU same vase, kar konec koncev nebi bilo za nas Slovence nič novega. Po Avstro-Ogrski in Jugoslaviji bi bila to že tretja večnacionalna politična tvorba iz katere bi izšli.

P.S. Še ena zelo pomembna paralela na ravni Jugoslavija-EU. Jugoslavija je razpadla, ker so ji želeli vladati Srbi. Če bo EU razpadla, bo zato ker ji želijo vladati Nemci. Zgodovina nas nekaj uči, ne ponavljajmo napak.

— Alchemist 2016-06-24 12:48:41

Popolnoma razumem Angleže. Poglejte kaj je (ni) storila EU z jalovim Junkerjem na čelu ob nasilnem in protizakonitim vdoru ljudi v Evropo. Če ne bi bilo Madžarske in Avstrije bi imeli sedaj še večjo invazijo. In zdaj bi oni še kar obvezne kvote???

Države znotraj EU morajo ostati neodvisne in samostojne in se naj sporazumevajo po medsebojnih dogovorih kot kateri ustreza. Nobenega terorja aparatčikov iz Bruslja ne potrebujemo.

VB pa ne bo nikamor odšla, čez leto bo funt trdnejši, država pa stabilnejša. Predvsem pa bodo volivci vedeli kaj izbirajo na volitvah in kdo bo odgovarjal ali moral izpolnjevati njihove želje. Zmagal je predvsem navaden človek, gotovo pa birokratom, bankam, korporacijam, in belem ovratniku to najbolj ne ustreza.....

Porast desnih strank in misli po večji samostojnosti je ob brezglavi levi opciji logična tudi drugje po Evropi. Kljub humanitarni logiki, nek tujec ne more imeti enakih pravic kot domačin, ki je z rodovi pred njim ustvarjal red, blaginjo, kulturo in standard.... potem bomo pa zaradi populizma kar na veliko uvažali muslimansko kulturo in ljudi ki se dokazano niti v naslednji generaciji ne zmorejo asimilirati oz. integrirati ......

— slovenec5 2016-06-24 12:49:59

Boris Johnson, eden glavnih zagovornikov izhoda iz EU in človek, ki bo po Cameronovem odstopu najverjetneje prevzel mesto premierja, je ravnokar izjavil: 'No need for haste. We cannot turn our backs on Europe. We are part of Europe.' Prevod: 'Nikamor se nam ne mudi. Ne moremo obrniti hrbta Evropi. Navsezadnje smo del Evrope.'

Najprej skočiš, potem pa razmišljaš. Zdaj se frajerjem počasi svita, da so sprožili razpad VB (Irci in Škoti že napovedujejo referendume) in da so na imenitni poti, da se iz pešajoče velesile sfižijo v londonski pašaluk.

Veličastna zmaga odgovornih domoljubov, pa to.

http://www.bbc.com/news/uk-politics-eu-referendum-36620139

— KovacevaKobila 2016-06-24 14:01:05

Angela Merkel je s svojo politiko vse postavila na kocko, in ljudje so povedali svoje. Bojimo se imigracije, ostale drzave bodo sledile.
Merklova pa bo se kar vztrajala pri svojem.
Evropa je izgubila mocno zaveznico, mocno gospodarstvo...
KATASTROFA !!!!
Morda pa lahko Merklova to nadomesti in sprejme Turcijo ....
Res so se mi zamerili NEMCI !!!

— gregaaa3 2016-06-24 14:43:04


Tusk: Moramo ostati enotni
V EU-ju medtem opozarjajo, da mora Unija kljub vsemu ostati enotna. "Odločeni smo obdržati našo enotnost kot sedemindvajseterica," je dejal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Zagotovil je, da zaradi brexita ne bo nastal pravni vakuum. Dokler Velika Britanija formalno ne zapusti EU-ja, bo tako zanjo kot tudi v sami državi veljala evropska zakonodaja, tako v smislu pravic kot obveznosti, je dejal. V skupni izjavi s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem ter predsedujočim Svetu EU-ja, nizozemskim premierjem Markom Ruttejem pa je Tusk med drugim izrazil pričakovanje, da bo britanska vlada čim prej začela pogajanja o izstopu iz EU-ja ne glede na to, kako boleč bi ta proces lahko bil. Vsakršno odlašanje bi po njihovem mnenju po nepotrebnem podaljšalo negotovost. Izid britanskega referenduma so obžalovali voditelji več evropskih držav, tudi Slovenije, ki pa hkrati opozarjajo na to, da je nujno, da se EU učinkovito spopade z izzivi.

Ljudje, ki so proti EU in pojejo pesmi hvalnice rušenje EU naj raje povedo svoje predloge kako naj po njihovem deluje Evropa. Kako naj bo organizirana? Rušiti je najlažje in ga zmore tudi popolni delitant, drugače je z gradnjo.

— generusus 2016-06-24 17:53:09

Vsi, ki pravite, da bi morali izstopit iz EU mi prosim odgovorite, zakaj bi bilo to dobro za državo. Delam v podjetju, v katerem 90% sodelujemo z EU državami (uvoz in izvoz).

Prva opcija je, da ste zaposleni v JU in vam dol visi za gospodarstvo, druga da ste srednješolci, tretja pa da ste po poklicu sin.

Spomnite se, kaj se je zgodilo z gospodarstvom, ko smo izstopili iz Jugoslavije (če ste dovolj stari).

Očitno eni ne razumete razlike med 2 in 750 miljonskim trgom.

— GozdniJoža 2016-06-24 17:35:10

za začetek urediti problem z migranti, potem sodit merklovi za povzročeno škodo celotni evropi, nato v bruslju v red spravit eu poslance in vse ostale in jih polovico odslovit ker ne delajo ničesar, potem bi bil že čas, da evropa začne delovati kot evropa in ne podložnica zda in dat besedo tudi ostalim članicam evropske unije, tudi manjšim državam, ne da o vsem odloča nemčija, ker eu taka kot je bolj spominja na diktaturo kot demokracijo, odslovit Junckerja, ker je prej dvorni norček kot karkoli drugega itd. uglavnm eu se mora vzeti v roke, ker drugače bo res sledil razpad.

— deadcool 2016-06-24 10:16:08

Evropa se skozi čas nonstop združuje in razdružuje.
Vse kaže, da se tokrat prvič razdružuje na miren način.
Zato čestitke, Evropa!

— evaevi 2016-06-24 14:55:00

V obdobju od 17. do vključno 24. junija je bilo na portalu oddanih 20.932 komentarjev, od tega skupno izbrisanih (neposredno in pod nadzorom) 2.303.

Pogovor z britansko veleposlanico po referendumu
Pogovor z ministrom Erjavcem o brexitu
Veliki padci na borzah posledice referenduma
Izredni sestanek vrha EU-ja
Britanci izglasovali izstop
Poročila po zaprtju volišč v Združenem kraljestvu
Na britanskem referendumu se obeta tesen izid
Britanci izbirajo med obstankom in odhodom iz EU-ja
Britanci na referendumu o svojem članstvu v EU-ju
Britanci odločajo o obstanku Velike Britanije v Uniji
Zadnje soočenja pred referendumom o brexitu
Burno soočenje pred referendumom o EU-ju
Napetost pred britanskim referendumom naraša
Obtožnica zaradi umora britanske poslanke
Na Otoku žalujejo za ubito poslanko
Britanci žalujejo za ubito poslanko
Velika Britanija v šoku po umoru poslanke
Negotovost v Evropi, zaradi britanskega referenduma