V sodu, kjer so hranili pivo, naj bi našli
V sodu, kjer so hranili pivo, naj bi našli "sumljive stvari". Foto: AP
Mozambik
Številni udeleženci pogreba ostajajo še v bolnišnici. Foto: AP

Množična zastrupitev se je zgodila konec tedna na pogrebu v vasi Chitima v osrednjem delu Mozambika. Med 69 žrtvami je tudi otrok. V bolnišnici ostaja še 39 ljudi.

"Ko smo ugotavljali vzrok zastrupitve, je začelo prihajati veliko ljudi z diarejo in bolečinami v mišicah. Po tem smo začeli prejemati trupla iz več sosesk," je povedala lokalna predstavnica zdravstvenih oblasti Paula Bernardo.

Gre za eno najhujših takih tragedij v tej državi na jugovzhodu Afrike, po kateri so oblasti razglasile tridnevno žalovanje.

Lokalni zdravstveni delavci domnevajo, da je bil pivu primešan krokodilji žolč, vendar tega testi še niso potrdili. V sodu, kjer je bilo shranjeno pivo, naj bi našli "sumljive stvari", ki so jih skupaj z vzorci pijače poslale v nacionalni laboratorij v prestolnico Maputo.

Pogosta pijančevanja na pogrebih
Za zdaj ni jasno, kako je žolč prišel v pivo in ali je bilo to namerno. Med žrtvami je tudi ženska, ki je pripravljala pivo, in nekaj članov njene družine. Po nekaterih pričevanjih naj pogrebci, ki so pivo pili dopoldne, ne bi imeli znakov zastrupitve, o kateri pa so poročali pri tistih, ki so pivo pili popoldne.

Christian Lindmeier iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je za Washington Post pojasnil, da uporaba žolča pri varjenju domačega piva ni nič nenavadnega in do zdaj niso imeli primera zastrupitve z njim.

Pogrebe v podsaharski Afriki pogosto spremljata veseljačenje in zabava, pri katerih se popijejo velike količine alkohola, kar ima za posledico popolno opitost pri nekaterih pogrebcih. Smrti zaradi zastrupitve z alkoholom so sicer redke v Mozambiku. Pivo normalno pripravljajo iz prosa in ga v Mozambiku imenujejo pombe.