Mogherinijeva se je srečala tudi s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Foto: Reuters
Mogherinijeva se je srečala tudi s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Foto: Reuters

"Svet si ne more privoščiti še ene vojne na območju Gaze. Potrebujemo palestinsko državo - to je končen cilj in to je stališče celotne Evropske unije," je dejala v palestinski enklavi, ki je bila v zadnjih šestih letih že trikrat tarča izraelske ofenzive.

Skrajno palestinsko gibanje Hamas in Izrael sta bila julija in avgusta udeležena v 50-dnevnem spopadu na območju Gaze, v katerem je bilo ubitih 2.140 Palestincev, večinoma civilistov, in več kot 70 Izraelcev, predvsem vojakov.

Mogherinijeva je poudarila, da ne samo prebivalci Gaze, ampak ves svet si ne more privoščiti četrte vojne. "Ne moremo samo sedeti in čakati. Če bomo to počeli, se bodo razmere nadaljevale nadaljnjih 40 let. Delovati moramo zdaj," je dejala.

"Naselbine so ovira miru"
V okviru obiska je bila Mogherinijeva v petek v Izraelu, kjer je dejala, da Bližnjemu vzhodu grozi nov val nasilja, če ne bosta izraelska in palestinska stran dosegli napredka pri mirovnih pogovorih. Po njenih besedah je nujno, da se bližnjevzhodni mirovni proces, ki je zastal, ponovno začne in napreduje.

Nova visoka predstavnica EU-ja je obenem znova kritizirala gradnjo novih judovskih naselbin v vzhodnem delu Jeruzalema in jo označila kot "oviro" miru.

V prvem pogovoru za več evropskih časnikov je Mogherinijeva pred dnevi razkrila, da je njen cilj oblikovanje palestinske države in da si želi Evropa večjega napredka pri rešitvi izraelsko-palestinskega spora.