Pozivi k priznanju Palestine se vrstijo. Foto: EPA
Pozivi k priznanju Palestine se vrstijo. Foto: EPA
Gazo so spet pretresle eksplozije, v katerih ni bil sicer nihče ranjen. Tokrat Fatah obtožuje Hamas, ki pa krivdo zanika. Foto: EPA

"Ker brez odločnih ukrepov mednarodne skupnosti miru na Bližnjem vzhodu ne bo mogoče doseči, je mednarodno priznanje neodvisne in samostojne države Palestine tudi s strani Slovenije nujno," je zapisala Fajonova. "Slovenija bi s tem naredila odločen in pogumen korak, pomemben za sožitje narodov na Bližnjem vzhodu."

Poslanka obenem ostro kritizira Izrael zaradi agresije na območju Gaze letos poleti in zaradi nedavne napovedi nove gradnje judovskih naselbin na zasedenih palestinskih območjih. Po njenem sta ti dve potezi Izraela "prevesili jeziček na tehtnici in predstavljata hudo kršitev mednarodnega in humanitarnega prava" ter spodkopavata možnost vzpostavitve dveh držav.

Načelno soglasje obstaja
Fajonova, podpredsednica SD-ja, je še napovedala, da bodo v stranki odločitev o podpori priznanju Palestine sprejemali naslednji četrtek na svetu za zunanjo politiko in predsedstvu stranke, a načelno soglasje že obstaja. "Palestina po našem mnenju že izpolnjuje kriterije mednarodnega prava za priznanje, Slovenija pa z njo že vrsto let vodi diplomatske odnose," je zapisala.

Spomnila je tudi, da je pogumen korak s priznanjem pretekli teden že naredila Švedska, o tem razmišljajo tudi druge države EU-ja, odločno pa se je za neodvisnost palestinske države zavzela tudi nova visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini.

Vrsta eksplozij v Gazi
Gazo je sicer ponoči pretreslo najmanj 10 eksplozij. Neznanci so napadli domove in vozila več voditeljev gibanja Fatah v tem delu Palestine. Eksplodiralo je tudi na odru, ki so ga postavili za proslavo ob deseti obletnici smrti palestinskega voditelja Jaserja Arafata prihodnji teden. Eksplozije so povzročile gmotno škodo, ranjenih pa po dozdajšnjih podatkih ni bilo.

Predstavnik Fataha Usama Al Kavasmi je dejal, da so bili napadi "namenjeni sabotaži ob komemoraciji obletnice Arafatove smrti".
Fatah: Kriv je Hamas
Napade so obsodili tako v Fatahu kot v rivalskem gibanju Hamas, ki je v Gazi na oblast prišlo leta 2007. Kljub temu je Al Kavasmi skupaj s članom centralnega odbora Fataha Huseinom Al Šejkom za napade okrivil Hamas.

Gibanje Hamas pa je incident obsodilo in in ga označilo za "zločinsko dejanje". Varnostne sile v Gazi je Hamas pozval k preiskavi in prijetju odgovornih. Eksplozije so soglasno obsodile tudi druge palestinske politične stranke. Tudi Islamski džihad je obsodil napade in opozoril na nevarne posledice, ki jih ti dogodki lahko imajo za narodno enotnost, poroča palestinska tiskovna agencija Maan news.

"Velika usluga" Izraelu
Predstavnik Islamskega džihada Daud Šihab je dejal, da kdor koli je izvedel napade, je storil "veliko uslugo" Izraelu, še posebej v času, ko vse palestinske frakcije pozivajo k podpori mošeji Al Aksa v Jeruzalemu.

Fatah in Hamas sta aprila letos podpisala sporazum o enotnosti, junija pa je začela delovati vlada narodne enotnosti, sestavljena iz strokovnjakov.

Palestinski premier Rami Hamdala je zaradi napadov že odpovedal za soboto načrtovani obisk v Gazi, kjer naj bi se sešel z Mogherinijevo, ki je v Jeruzalemu sicer začela tridnevni obisk v Izraelu in na zasedenih palestinskih ozemljih, vsaj za zdaj pa spremembe načrta ne predvideva.

Namestnik vodje Hamasovega političnega biroja Musa Abu Marzuk je pozval premierja Hamdalo in druge ministre vlade narodne enotnosti, naj svojega obiska Gaze ne prekličejo.