Šejk Mohamed je, ko so ga junija obvestili, da mu, če bo spoznan za krivega, grozi smrtna kazen, izjavil, da si je že dolgo časa želel postati mučenik. Foto: Reuters
Šejk Mohamed je, ko so ga junija obvestili, da mu, če bo spoznan za krivega, grozi smrtna kazen, izjavil, da si je že dolgo časa želel postati mučenik. Foto: Reuters

"Ne želimo zapravljati časa", je na zaslišanju pred začetkom sojenja Šejk Mohamed v angleščini povedal sodniku, polkovniku Stephenu Henleyju in dodal, da ne zaupa s strani vojske določenemu odvetniku, ne ameriškemu predsedniku Georgeu Bushu ne ameriški osrednji obveščevalni agenciji Cii, ki da ga je mučila.

Sodnik se je za zaslišanje odločil, da bi se prepričal, če je priznanje krivde res njihova želja. "Vseh pet se nas je odločilo, da od komisije zahtevamo takojšnje zaslišanje, da bi na njem razglasili svoje priznanje ... Z našim resnično željo, ne da bi bili pod kakršnim koli pritiskom, grožnjo, zastraševanjem ali obljubo s katere koli strani", so zapisali v pismu, ki ga je sodnik prebral na začetku zaslišanja. Sodnik je pojasnil, da ne more sprejeti "skupinskega priznanja" in da se bodo morali zagovarjati pred sodiščem vsak posebej.

Oblak dvoma nad prvim priznanjem
V Kuvajtu rojeni Šejk Mohamed je po trditvah Pentagona že priznal,da je "od A do Ž" odgovoren za napade, ki so leta 2001 zahtevali 2.973 življenj, vendar obstajajo vprašanja, ali je priznal prostovoljno, ali pa so priznanje iz njega med zaslišanjem izsilili.

Kdaj se bo sojenje Šejku Mohamedu in njegovim soobtožencem - Ramziju Binalshibu (koordinator napadov; če bi dobil ameriško vizo, bi bil med ugrabitelji letal), Mustafu Ahmadu Al Hawsawiju (eden največjih finančnih sponzorjev napadov), Ali Abd Al Aziz Aliju (nečak Šejka Mohameda, njegov ključni poročnik) ter Walid Bin Attashi (vpleten ne samo v napade 11. 9. 2001 temveč tudi v napad na ameriško vojno ladjo USS Cole v Jemnu leta 2000) - začelo, ni znano.

Novoizvoljeni predsednik ZDA Barack Obama je napovedal, da bo vojaški zapor v Guantanamu, kjer je okoli 250 zapornikov, katerih status je sporen, zaprl.

T. V.