Igor Dodon je nekdanji minister za gospodarstvo. Foto: Reuters
Igor Dodon je nekdanji minister za gospodarstvo. Foto: Reuters
Dodon med oddajo glasu. Foto: Reuters

Dodon je v nedeljo zvečer, po večini preštetih glasov, že razglasil zmago. "Zmagali smo, to vedo vsi," je dejal na novinarski konferenci. Ob tem je obljubil, da bo predsednik vseh Moldavcev, in ljudi pozval, naj ostanejo mirni in se vzdržijo protestov proti izidom volitev.

To so bile prve neposredne predsedniške volitve v Moldaviji po 20 letih, od leta 1996 je predsednika izbiral moldavski parlament. Po podatkih osrednje volilne komisije je bila volilna udeležba v nedeljo 53-odstotna, medtem ko se je prvega kroga udeležilo 49 odstotkov od približno 3,2 milijona volilnih upravičencev.

Dodon je v prvem krogu volitev 30. oktobra zbral 48 odstotkov glasov, Sandujeva pa 38 odstotkov.

Cilj: Strateško partnerstvo z Moskvo
Dodon, nekdanji minister za gospodarstvo, želi znova vzpostaviti strateško partnerstvo z Moskvo, se pa bo prav tako zavzemal za sprejetje reform, ki jih zahteva Bruselj. Sandujeva, nekdanja ministrica za izobraževanje, je po drugi strani pred volitvami obljubljala "evropsko Moldavijo," saj se zavzema za pot evropske integracije.

Ob oddaji glasovnice je Dodon svojo kampanjo opisal kot boj proti oligarhom in drugim, "ki so oropali državo in jo želijo uničiti". Sandujeva pa se je zavzela za imenovanje "poštenih, spodobnih in neskorumpiranih strokovnjakov". V zadnjih letih je namreč to državo pretreslo več korupcijskih in političnih škandalov.

Oba kandidata sta kritična do organizacije volitev, pri čemer izpostavljata pomanjkanje glasovnic za glasovanje po pošti. Sandujeva je tudi omenila več nepravilnosti na volitvah in zahtevala neodvisno preiskavo. Volitve je spremljalo več kot 4.000 opazovalcev iz Moldavije in tujine. V Moldaviji ima sicer predsednik države zelo omejena pooblastila in o praktično ničemer ne more odločati brez vlade in parlamenta.

Nekdanja sovjetska republika med Romunijo in Ukrajino je ena najrevnejših držav v Evropi. Glede na podatke Svetovne banke živi 41 odstotkov prebivalstva s petimi dolarji na dan. V očeh številnih prebivalcev postopno odpiranje evropskega trga za moldavske izdelke ni nadomestilo izgube velikega ruskega trga, čeprav je izvoz v EU v zadnjih dveh letih narasel na dve milijardi evrov.