Foto:
Foto:

"Ne bojim se imperija in razglašam ameriškega veleposlanika za "persono non grato"," je dejal Morales in dodal, da je zaprosil zunanjega ministra, naj ameriškemu veleposlaniku Philipu Goldbergu pošlje diplomatsko noto, v kateri ga zaproša, naj se vrne domov. "Ne želimo separatistov."

ZDA so njegove obtožbe že označile za neutemeljene. Kot je povedal tiskovni predstavnik, vlada še ni prejela note. Morales, ki je Goldberga že dlje časa obtoževal sodelovanje z bolivijsko konzervativno opozicijo, sicer ni predložil dokazov o njegovi vpletenosti.

Protesti proti Moralesu so dosegli vrhunec v torek, ko so protestniki izropali in zažgali vladne prostore v Santa Cruzu, pri čemer je bilo ranjenih več kot 10 ljudi, na vzhodu države pa so protestniki zasedli več delov plinovodov. Na enem izmed delov plinovoda v pokrajini Tarija so protestniki zaprli enega od ventilov, kar je povzročilo eksplozijo, zato je morala Bolivija za 10 odstotkov zmanjšati dobavo plina Braziliji. Predsednik državne energetske družbe je dejanje označil za teroristični napad.

K. T.