Predmeti, ki jih je policija našla v stanovanju trojice. Foto: EPA
Predmeti, ki jih je policija našla v stanovanju trojice. Foto: EPA

Imena podpornikov neonacistične trojke, ki je znana pod imenom Nacionalsocialistično podzemlje, so navedena na seznamu varnostne službe, ki je del preiskave pristojnega nemškega parlamentarnega odbora. Med njimi so navedeni tudi posamezniki, ki so trojici pomagali pri dostopu do orožja, denarja in ponarejenih dokumentov.

Pomoči trojici je do zdaj tožilstvo obtožilo štiri posameznike, med katerimi je tudi moški, ki jim je priskrbel glavno morilsko orožje - pištolo znamke češka 83. Četverica obtoženih naj bi pripadala najožjemu krogu podpornikov NSU-ja. V preiskavi naj bi se znašlo še deset drugih ljudi.

Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt in Beate Zschäpe naj bi med letoma 2000 in 2007 zagrešili deset umorov moških s turškimi in grškimi koreninami ter umor nemške policistke, odgovorni pa naj bi bili tudi za bombne napade in bančne rope.

Mundlos in Böhnhardt sta se novembra 2011 ubila, Zschäpejeva pa je nato zažgala skupno stanovanje in se predala policiji. Obtožena je umorov, pomoči pri financiranju teroristične organizacije in še vrste drugih zločinov, sojenje proti njej pa se bo v Münchnu začelo 17. aprila. Ob morebitni obtožbi jim grozi dosmrtna zaporna kazen.