Kremelj zahteva od Zahoda pravno zavezujoča varnostna zagotovila. Foto: EPA
Kremelj zahteva od Zahoda pravno zavezujoča varnostna zagotovila. Foto: EPA

"Uvedba sankcij proti vodji države presega mejo in je primerljiva s pretrganjem vezi," je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Kremelj na osnutek sankcij ZDA gleda "izjemno negativno", zlasti ob "neuspešnih" pogovorih, ki še potekajo, je dodal Peskov. Po njegovih besedah razprava o sankcijah ni pripomogla k ustvarjanju "konstruktivnega ozračja".

Predstavnik Kremlja je še poudaril, da Rusiji ne manjka politične volje za nadaljevanje srečanj, vendar je ponovil, da mora Moskva videti konkretne pisne odgovore na ruske varnostne zahteve.

V sredo so ameriški demokratski senatorji zagrozili z velikimi posledicami, če bo Rusija napadla Ukrajino, vključno s sankcijami proti Putinu in ruskim bankam ter za 500 milijonov dolarjev nove vojaške pomoči Ukrajini.

Pogovori za zdaj brez preboja

Ta teden sta bila v Ženevi in Bruslju dva kroga pogovorov med ZDA, Natom in Rusijo, ki pa nista prinesla nobenega preboja.

Tudi današnji pogovori v okviru Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) niso prinesli napredka. "Zdi se, da je nevarnost vojne na območju Ovseja zdaj večja kot kadar koli v zadnjih 30 letih," je ob začetku pogovorov posvaril poljski zunanji minister Zbigniew Rau, čigar država letos predseduje Ovseju.

Ovse je sicer edino regionalno varnostno zavezništvo, v okviru katerega za isto mizo redno sedijo predstavniki ZDA in Rusije. Opazovalci Ovseja poleg tega nadzorujejo razmere na nemirnem vzhodu Ukrajine.

Stalni predstavnik Rusije pri Ovseju Aleksander Lukaševič je medtem v svojem govoru dejal, da njegova država pričakuje hitro odločitev glede varnostnih jamstev, ki jih je pred kratkim zahtevala od zveze Nato. Kot je dejal, bi lahko odlašanje s pogajanji glede ruskih zahtev, da se konča širitev Nata na vzhod, vodilo v "neizbežno poslabšanje varnostne situacije vseh držav brez izjeme". "Rusija je miroljubna država. A miru ne potrebujemo za vsako ceno," je dodal.

Pozneje po srečanju pa je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dejal, da jasnega odgovora tudi danes niso dobili, saj so se pogovori znova vrteli predvsem okrog zaskrbljenosti Zahoda zaradi domnevno agresivnega ravnanja Rusije.

Zahodne države skrbi kopičenje ruskih vojakov ob ukrajinski meji in na priključenih ozemljih v Ukrajini, kar po njihovem mnenju kaže na morebitno novo invazijo na to državo, potem ko si je Rusija leta 2014 priključila polotok Krim. Rusija te načrte zanika in Zahodu očita, da sam spodbuja napetosti.

Moskva sicer od Zahoda zahteva troje: umik ameriškega jedrskega orožja iz Evrope, konec nameščanja Natovih konvencionalnih sil in vzpostavljanja vojaške infrastrukture v bližini meja Rusije ter uradno zavezo Nata, da se ne bo več širil na vzhod, kar zadeva predvsem Ukrajino in Gruzijo.

Borrell: Ni res, da EU ne sodeluje v pogovorih o Ukrajini

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je medtem v Brestu zavrnil kritike, da EU ne sodeluje v pogovorih o evropski varnosti in ukrajinski krizi.

Obrambni in zunanji ministri EU-ja danes in v petek na neuradnih srečanjih v francoskem Brestu razpravljajo o strateški suverenosti Unije, medtem ko se ZDA in Rusija o prihodnji evropski varnostni ureditvi in rešitvi nove ukrajinske krize pogovarjata brez nje.

Teden diplomatskih prizadevanj za rešitev ukrajinske krize se je namreč v ponedeljek v Ženevi začel s pogovori ZDA in Rusije. V sredo je bilo v Bruslju srečanje 30 članic zveze Nato in Rusije, danes pa se o tem pogovarjajo na Dunaju v okviru Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

"Rusija ogroža Ukrajino in postavlja pod vprašaj varnostno arhitekturo Evrope. Ta teden bomo v Brestu razpravljali o odzivu," je pred pogovori v svojih zapisih poudaril Borrell. "Soočena z ruskimi grožnjami, mora EU ostati trden, združen in predvsem ukrepati," je dodal.

Stiki EU-ja z ZDA "absolutno popolni"

Borrell je sicer zavrnil kritike, da Evrope ni za pogajalsko mizo, češ da se te dni z ZDA zelo tesno usklajujejo, da so stiki boljši kot kdaj koli, da so "absolutno popolni". Poleg tega imajo zagotovila, da ne bo odločitev brez tesnega sodelovanja z Evropo, je zatrdil.