Češki vojaki v Afganistanu. Foto: Reuters
Češki vojaki v Afganistanu. Foto: Reuters

Nazadnje je bil v ponedeljek v napadu afganistanskega vojaka na Natove mentorje ubit en češki vojak, še dva pa ranjena. Še trije češki vojaki so bili ubiti v samomorilskem napadu na začetku avgusta na vzhodu države.

V Natovi operaciji Odločna podpora, v okviru katere zavezniški vojaki urijo afganistanske vojake, trenutno sodeluje 350 čeških vojakov.

Zaoralek: Po 17 letih še ni videti konca konflikta
Nekdanji češki zunanji minister Lubomir Zaoralek se je v torek v parlamentu v Pragi zavzel, da bi se Čehi iz Afganistana umaknili. "Ne želim več videti mrtvih vojakov," je dejal 62-letni socialdemokrat. Opozoril je, da po 17 letih mednarodnega angažmaja v Afganistanu konca konflikta še kar ni na vidiku.

Razprava o umiku iz Afganistana se je sicer začela že avgusta, po smrti treh čeških vojakov. Predtem pa je parlament junija ravno podaljšal mandat sodelovanja češke vojske v operaciji Odločna podpora in tudi odobril povečanje števila vojakov.

Češki predsednik Miloš Zeman medtem kljub smrti vojakov zagovarja nadaljevanje delovanja v Afganistanu. Poudaril je, da "se ti pogumni možje bojujejo za vse Čehe".

V Afganistanu še osem Slovencev
Nato je pod vodstvom ZDA leta 2014 končal svojo vojaško misijo v Afganistanu in iz te države odpoklical večino svojih enot, sestavljenih iz vojakov iz 41 držav. V državi je za urjenje afganistanskih vojakov in sodelovanje v protiterorističnih operacijah še 16.000 vojakov misije Odločna podpora. Med njimi je tudi osem slovenskih vojakov.