Policija še preiskuje okoliščine. Foto: Reuters
Policija še preiskuje okoliščine. Foto: Reuters
Münster: Kombi zapeljal v množico ljudi, več mrtvih in ranjenih

Münster na severozahodu Nemčije je kombi zapeljal v množico ljudi. Dva človeka sta umrla, najmanj 20 je ranjenih, med njimi šest huje. Voznik kombija se je v vozilu ustrelil.

Incident v Münstru po prvih ugotovitvah ni bil teroristično dejanje in tudi ni imel kakega islamističnega ozadja, je novinarjem povedal deželni notranji minister Herbert Reul. "Glede na dosedanje izsledke preiskave naj bi bil napadalec nemški državljan in ne, kot se je že pojavljalo povsod, begunec ali kaj podobnega," je poudaril minister v nemški zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija.

Nemški časopis Süddeutsche Zeitung je poročal, da je bil voznik kombija Nemec z duševnimi težavami, ki pa ni imel terorističnega ozadja.

"Ob 15:27 je vozilo zapeljalo v zunanji del restavracije. Trije ljudje so umrli, 20 je poškodovanih, šest med njimi huje," je sporočil tiskovni predstavnik policije in dodal, da se je voznik ustrelil v vozilu. Vključno z voznikom so tako umrli trije ljudje.

Kombi je zapeljal na vrt gostilne Grosser Kiepenkerl, ki je priljubljena med turisti in kjer je bilo veliko gostov.

Motiv incidenta še ni znan. Preiskovalci preučujejo možnost, da so drugi osumljenci pobegnili z območja, čeprav za to nimajo dokazov, je sporočil tiskovni predstavnik policije. Nemška policija je zavarovala območje in ljudi pozvala, naj se ga izogibajo.

Incident se je zgodil natanko leto dni po napadu s tovornjakom v Stockholmu, v katerem je uzbekistanski privrženec skrajne skupine Islamska država ubil pet ljudi.

Nemška vlada izreka sožalje
Nemška vlada je sporočila, da so v mislih z žrtvami in svojci, poroča Deutsche Welle. Nemška kanclerka Angela Merkel je sporočila, da je globoko pretresena zaradi incidenta, in obljubila, da bo "storjeno vse, kar je mogoče, da se ugotovi, kaj se je zgodilo, in da se podpre žrtve in svojce".

Žalost ob dogodku in sožalje svojcem sta izrazila nemški notranji minister Horst Seehofer in pravosodna ministrica Katarina Barley in pozvala k preiskavi. Sožalje je izrazila tudi parlamentarna voditeljica socialdemokratov Andrea Nahles.

Sožalje je izrazil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in tvitnil, da "Francija deli trpljenje Nemčije".

Izjemen odziv darovalcev krvi
Münster je eno pomembnejših univerzitetnih mest v Nemčiji. Skupaj ima okoli 300.000 prebivalcev, od tega jih je okoli 50.000 študentov. Univerzitetna bolnišnica je sporočila, da je pripravljenost na pomoč med prebivalci Münstra neverjetna, saj so zaradi številnih, ki so po incidentu prostovoljno prišli darovat kri, morali krvodajalske donacije celo ustaviti, še poroča Deutsche Welle.

Münster: Kombi zapeljal v množico ljudi, več mrtvih in ranjenih