Spominska slovesnost je potekala pred mestno hišo v Stockholmu. Foto: Reuters
Spominska slovesnost je potekala pred mestno hišo v Stockholmu. Foto: Reuters
Stockholm
Številni so se žrtvam poklonili tudi na kraju napada v predelu Drottninggatan. Foto: Reuters
Stefan Löfven
Švedski predsednik vlade Stefan Löfven se rokuje s člani kraljeve družine. Löfven je v nagovoru med drugim dejal, "da so v mislih pri družinah žrtev". "Niste sami, Švedska stoji za vami." Foto: Reuters
Ponedeljek na Švedskem dan žalovanja

Spominske slovesnosti pred mestno hišo v Stockholmu so se ob premierju Stefanu Löfvenu in drugih članih vlade udeležili tudi člani kraljeve družine, poslanci in tuji diplomati. Po državi so zastave spuščene na pol droga.

Na mestni hiši švedske prestolnice so fanfare označile konec minute molka. Županja Karin Wanngard je nato v nagovoru izpostavila, da se "ne bodo nikoli umaknili pred nasiljem in da terorizmu ne bodo dovolili, da zmaga". "Stockholm bo ostal odprto in strpno mesto," je poudarila Wanngardova.

V Stockholmu se je že v nedeljo na kraju napada v središču mesta zbralo od 20.000 do 50.000 ljudi, ki so na mirnem shodu na t. i. "festivalu ljubezni", organiziranem prek Facebooka, izrazili nasprotovanje terorizmu. V spomin na žrtve so polagali cvetje in igrače in prižigali sveče, spomnili pa so se jih tudi z minuto molka.

Med žrtvami neuradno 11-letna deklica
V napadu z ukradenim tovornjakom je v petek popoldne moški zapeljal v množico na križišču nakupovalnih ulic v središču Stockholma in se nato zaletel v trgovino. Ubil je štiri ljudi - dva Šveda, Britanca in Belgijca. Od dveh ubitih švedskih državljanov naj bi bila ena žrtev 11-letna deklica, Britanec naj bi bil 41-letni Chris Bevington, medtem ko naj bi bila belgijska žrtev 31-letna ženska iz Halleja.

Osumljenec 39-letni Uzbekistanec, simpatizer Islamske države
Glavni osumljenec za napad je 39-letni Uzbekistanec, ki je po navedbah policije simpatizer skrajne skupine Islamska država. Uzbekistanec je zaprosil za dovoljenje za bivanje na Švedskem, a so ga zavrnili. Služba, pristojna za migracije, se je junija lani odločila za njegov izgon. Ker države ni zapustil, ga je iskala policija. Po poročanju švedskih medijev naj bi šlo za Rahmata Akilova. Akilov naj bi bil sicer gradbeni delavec in oče štirih otrok.

V nedeljo je policija aretirala še enega osumljenca, še naprej pa išče morebitne sodelavce domnevnega napadalca. Policija je sicer v povezavi z napadom zaslišala že okoli 600 ljudi. Preiskava bo morda trajala še leto dni.

Načelnik Eliasson: Imamo "pravega"
Načelnik švedske policije Dan Eliasson je v ponedeljek na novinarski konferenci izrazil prepričanje, da je glavni osumljenec dejansko voznik tovornjaka, ki je izvedel napad. To po njegovih besedah potrjujejo tako dokazi kot njegovo zaslišanje. Ni pa želel potrditi ali komentirati poročanja medijev, da je na zaslišanju priznal odgovornost za napad. Niti ni želel povedati, ali je bil povezan s skrajnimi islamističnimi skupinami in kakšen je bil motiv napada. Eliasson je zatrdil, da v sistemu ni bilo ničesar, kar bi nakazovalo, da bi osumljenec lahko storil, kar je storil v petek.

Švedska sprejela 244.000 prosilcev za azil
Švedska, ki ima deset milijonov prebivalcev, je sicer leta 2014 in 2015 sprejela 244.000 prosilcev za azil, kar je največ na prebivalca v Evropi. Na švedski policiji niso želeli povedati, ali je bil Uzbekistanec prosilec za azil. Pravosodni minister Morgan Johansson pa je za AFP povedal, da želi okrepiti protiteroristično zakonodajo. Doslej so že uvedli kazenski pregon potovanj v tujino zaradi terorizma, kot tudi okrepili zakone o financiranju terorizma. Kot je dejal, bi bilo mogoče te zakone še razširiti.

Iz Sirije in Iraka se je na Švedsko vrnilo 140 borcev
Strokovnjaki domnevajo, da ima Švedska največje število borcev Islamske države (IS) glede na število prebivalcev. Na bojišča v Sirijo in Irak je odšlo približno 300 švedskih državljanov, 140 se jih je že vrnilo. Njihova integracija "nazaj v švedsko družbo" ostaja velik izziv za švedske oblasti.

Neumann: Evropa se mora pripraviti na še več napadov
Medtem pa je nemški strokovnjak za boj proti terorizmu Peter Neumann v pogovoru za nemško televizijo ZDF dejal, da se mora Evropa pripraviti še na več terorističnih napadov. "Menim, da bo Islamska država vedno bolj poskušala aktivirati svoje privržence na Zahodu," je dejal strokovnjak. Vodja Mednarodnega centra za raziskave radikalizacije (ICSR) pri londonskem Kraljevem kolidžu je ob tem hkrati posvaril, da zaradi tega ne bi smeli izgubiti živcev. "Tako kot prej se ne bodo dogajali vsak dan in ne bi nas smelo biti strah, če gremo od doma, a ljudje v Evropi morajo dobiti realno predstavo teroristične nevarnosti," je še povedal Neumann. Dodal je, da morajo biti varnostni organi še naprej dejavni, "tako kot so bili v zadnjih šestih mesecih".

Ponedeljek na Švedskem dan žalovanja