Zimbabvejski predsednik se klub pritiskom ne misli odpovedati oblasti. Foto: EPA
Zimbabvejski predsednik se klub pritiskom ne misli odpovedati oblasti. Foto: EPA

Naši organi morajo morajo sprejeti visoko stopnjo budnosti in bojevitosti.

Robert Mugabe strankarskim kolegom
Mugabeju šteti dnevi?

Na začetku so mislili predsedniške volitve izpeljati leta 2010 skupaj s parlamentarnimi in tako avtomatično podaljšati vladavino Mugabeja še za dve leti, a se je zdaj izvršilni odbor vladajoče stranke ZANU-PF odločil, da bodo oboje imeli volitve naslednje leto. S tem je stranka končala namigovanja o razkolu in notranjem nasprotovanju Mugabeju, saj je podprla njegovo vnovično kandidaturo za predsednika. Predsedniški mandat bodo sicer zmanjšali s šest na pet let.

Treba se je upreti zahodnim spletkam
Pred odločanjem o kandidaturi je Mugabe, ki je na oblasti že od leta 1980, izvršilnemu odboru svetoval, naj se upre spletkam zahodnih držav, katere obtožuje za nastalo gospodarsko krizo in nasilje v zadnjih tednih. Opozicijsko gibanje za demokratične spremembe, katerega vodjo so pred tedni policisti brutalno pretepli, je Mugabe že večkrat obtožil, da so le lutke v rokah Zahoda. Po njegovem mnenju MDC vodi teroristično kampanjo, s katero ga hočejo strmoglaviti.

Kolegi podprli starega veterana
Mugabe se je lahko zadovoljen vrnil s četrtkovega izrednega zasedanja južnoafriške razvojne skupnosti (SADC), ki je bilo namenjeno prav razmeram v Zimbabveju. Nekateri so pred zasedanjem pričakovali, da bodo voditelji južnoafriških držav okarali Mugabeja zaradi krize v njegovi državi in ga celo pozvali, naj se po izteku mandata prihodnje leto umakne z oblasti. To se seveda ni zgodilo, saj veteran, kot je Mugabe uživa izreden ugled tako med voditelji na celini kot tudi pri navadnih Afričanih zaradi svojega boja za neodvisnost od kolonialnih oblasti.

Voditelji so Mugabeja celo javno podprli, vendar so ga pozvali, naj obnovi politični dialog z opozicijo. Zahod so tudi pozvali, da prekine sankcije proti Zimbabveju, ki so jih sprejeli potem, ko je Mugabe pred sedmimi leti nasilno razlastil bele kmete in zemljo razdelil med temnopolte prebivalce. Krivice s tem niso bile popravljene, saj zemlje niso dobili najrevnejši, ampak predvsem najzvestejši privrženci Mugabeja.

G. V.

Naši organi morajo morajo sprejeti visoko stopnjo budnosti in bojevitosti.

Robert Mugabe strankarskim kolegom
Mugabeju šteti dnevi?